Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie
Authors:
P. Turčáni; J. Jančíková; J. Skřičková
Authors‘ workplace:
Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN Brno, přednostka doc. MUDr. J. Skřičková, CSc.
Published in:
Pracov. Lék., , 2003, No. 1, s. 23-25.
Category:
Overview
Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u nějvyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všechonemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou,dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpípekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosemdiagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšujei bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.
Klíčová slova:
potravinová alergie, příčiny profesionálního astmatu, vyvolávající noxy, stanovení diagnózy, terapeutické využití
Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicineArticle was published in
Occupational Medicine
2003 Issue 1
Most read in this issue
- Akutní otrava organofosfáty
- Vazoneurózy (vazospastická onemocnění)
- Testování odolnosti vůči vysoké zátěži hypoxické hypoxie u výkonných letcůArmády České republiky
- Testy k ověření znalostí z hygieny práce a nemocí z povolání