#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Published in: Čas. Lék. čes. 2024; 163: 86
Category:

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

na rychlost, s jakou se vyvíjí medicínské poznání – a s jakou poté proniká do klinické praxe, jsme si už asi zvykli. Tím víc jsem vděčný autorům, kteří nejen dokáží to množství nových poznatků sledovat a vstřebávat, ale ještě nám o nich poskytnout výstižný přehled. V tomto čísle je tím obdivuhodným člověkem nestor české genetiky profesor Radim Brdička (*1933), jehož životní jubileum v prosinci loňského roku nám bohužel uniklo. Gratulovat s půlročním zpožděním se úplně nehodí, ale poděkování za přehledový článek o genové terapii jistě vyjádřit lze.

Před převedením nových poznatků do praktických medicínských postupů je ovšem nutno vyřešit řadu aspektů, zvláště ohledně jejich účinnosti, bezpečnosti a také dostupnosti. V neposlední řadě to jsou i otázky etické, byť ty mnohdy vyvstávají až s rozvíjející se praxí. Zavádění telemedicíny, které tolik uspíšila (a asi i usnadnila) kovidová epidemie, je toho příkladem. Zevrubně se touto problematikou zabývá přehledový článek dr. Anetty Jedličkové z katedry filosofie FHS UK.

Jsou obory velké a zavedené, které jistě mají svá periodika, jejich dosah ale zdaleka není takový, jaký by si závažnost některých onemocnění zasloužila. Takovým tématem je postižení ledvin při monoklonálních gamapatiích a myelomu, které přibližuje profesorka Romana Ryšavá z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze.

A pak jsou obory, které dokonce ani úředně neexistují, byť o jejich důležitosti slyšíme čím dál více. Benátská deklarace, přijatá minulý týden na kongresu Evropské asociace pro studium obezity (EASO), na naše poměry až nezvykle zdůrazňuje problematiku rovného přístupu k léčbě obezity. Co je však podstatnější, přináší jasný apel na změnu chápání nadměrné tělesné hmotnosti. Nové paradigma jasně říká, že nejde o nějakou „úředně“ danou hodnotu relativní tělesné hmotnosti, vyjádřenou indexem BMI, nýbrž o „chronickou chorobu z nadbytku tuku“ (CHONT), jak lze snad dostatečně výstižně přeložit anglický název diagnózy ABCD (adiposity-related chronic disease).

 

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#