#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 47
Category: Editorial

Sociální lékařství je vědní obor, který se zabývá vlivem společenských faktorů na zdraví, nemoc, zdravotní nerovnosti. Věnuje se také zkoumání zdravotnických systémů, jejich organizaci a řízení a dostupnosti péče o zdraví. Sociální lékařství se z větší či menší části překrývá s mezinárodně užívaným pojmem public health (česky někdy veřejné zdraví, někdy veřejné zdravotnictví, v doslovném významu „zdraví veřejnosti“). Public health zahrnuje hygienu, podporu zdraví, health sciences (zdravotní vědy) i health studies (zdravotnická studia) a další příbuzné obory.

Cílem textů zařazených do tohoto čísla Časopisu lékařů českých je doplnit klinicko-medicínský přístup ke zkoumání zdraví a nemoci o široké multidisciplinární pojetí zdraví a jeho sociálně-ekonomických determinant. Za podstatné považujeme následující charakteristiky:

  1. Všechny zmíněné názvy označují soubor vědních disciplín, pro které je charakteristický multidisciplinární přístup ke studiu zdraví populace. Lze jednoznačně konstatovat, že multidisciplinarita je nutnou, vitální a společenským kontextem vyžadovanou podmínkou studia zdraví a faktorů, které jej ovlivňují, což se děje skrze náhled a poznatky jednotlivých disciplín, jež jsou vzájemně kombinovány a využívány při studiu konkrétních zdravotních problémů.
  2. Každá z disciplín, které se zabývají zdravím (např. epidemiologie, zdravotní politika, sociologie, antropologie, ekonomie zdraví, etika nebo medicínské právo), má vymezen svůj předmět studia, specifická teoretická východiska a používá jak obecné, tak i specifické metody bádání. Přičemž charakteristické a důležité je, že žádná z disciplín není chápána jako důležitější než jiné disciplíny. Tento přístup umožňuje nalézat řadu perspektiv a sdílení různých pohledů v prostředí společného poznání a vzájemného respektu. Je to sice někdy obtížné, ale nesmírně užitečné.
  3. Charakteristickým poznatkovým východiskem je, že zdraví populace nevzniká v ordinacích lékařů a není výlučnou záležitostí medicíny, jakkoliv bez kvalitních zdravotních služeb nelze o zdraví populace hovořit.
  4. Charakteristickým výsledkem multidisciplinárního přístupu je, že doporučená intervence ve prospěch zdraví může využít poznatků různých disciplín, čímž se dosahuje synergického efektu. A tak například při řešení důsledků užívání alkoholu získáme komplexní zdravotně politický soubor opatření, který je založený na poznatcích z oborů adiktologie, medicíny, epidemiologie, veřejného zdravotnictví, ekonomie, sociální práce, psychologie a dalších disciplín.

Dokladem multidisciplinárního přístupu je také výběr textů. Jeden z článků bychom zařadili nejspíše do adiktologie, jiný patří do informatiky a další se zabývá zdravotní gramotností a podporou zdraví. Některá témata jsou ze své povahy průřezová, jako například dobrovolnictví ve zdravotnictví, další potom reagují na aktuální a významné zdravotní události, ať už se jedná o zdravotní chování české populace v době pandemie COVID-19 nebo o situaci po příchodu uprchlíků z Ukrajiny do Česka, což se nutně projevilo také ve zdravotnictví.

V rámci naší odborné společnosti jsme přesvědčeni, že zabývat se zdravím populace z různých, vzájemně se doplňujících pohledů je společensky důležitá a užitečná činnost. Je potřebné přicházet s diskusí a argumenty pro takové nastavení priorit systému péče o zdraví, které bude reagovat na stávající zdravotní situaci v kontextu jejích ovlivnitelných příčin a reálného života obyvatel.

  

prof. Ing. Mgr. Martin Dlouhý, Dr., MSc.
Katedra ekonometrie FIS VŠE v Praze
předseda Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ČLS JEP

  

PhDr. Miroslav Barták, Ph.D.
Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze
člen výboru Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ČLS JEP


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 2-3

2023 Issue 2-3

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#