#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 223
Category: Editorial

Plicní medicína prodělala v posledních 20 letech zajímavý a prudký rozvoj. Z mírně unaveného odvětví interní medicíny, které se věnovalo prakticky výhradně péči o dlouhodobě nemocné pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), astmatem a neodvratně progredujícími chorobami plicního intersticia, se začíná profilovat jako specializace nutná pro správnou léčbu všech onkologicky nemocných s hrudními malignitami i mnoha pacientů v akutní a intenzivní péči.

Náplň oboru se také poměrně dynamicky mění, s postupně stále větším důrazem na diagnostické i terapeutické technologické zázemí, při dobrém a těsném propojení s ostatními interními, zobrazovacími i chirurgickými obory. Endoskopické diagnostické a léčebné metody začínají poměrně rychle vytlačovat metody otevřené chirurgie u mnoha nádorových i nenádorových diagnóz.

Věříme, že spojení symptomově orientovaných sdělení s popisem moderních vyšetřovacích a léčebných postupů, jež přináší toto číslo Časopisu lékařů českých, může přinést lepší náhled na možnosti současné pneumologie i na její vývoj.

Jiří Votruba


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#