#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Současnost a perspektivy léčby obezity: Co již víme a co můžeme očekávat?


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 99
Category: Editorial

Obezita představuje nepochybně jeden ze zásadních problémů současného zdravotnictví, a to nejen v nejvyspělejších zemích světa, ale jednoznačně již také v zemích nejlidnatějších, jakými jsou Indie nebo Čína. Koncept jak konzervativní, tak především chirurgické léčby obezity se ovšem v posledním desetiletí poměrně výrazně změnil.

Původní snahou při léčbě obezity bylo kromě režimových opatření omezit příjem potravy zejména použitím léků, které by tohoto efektu dosáhly působením v centrálním nervovém systému. S tím souvisel nejen vysoký výskyt nežádoucích účinků typu deprese či jiných psychických změn, ale i řada psychiatrických kontraindikací podávání.

Koncem prvního desetiletí 21. století se na trh postupně v antidiabetické a později i antiobezitické indikaci objevují agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1) – střevní hormon, který je přirozeným regulátorem jak metabolismu glukózy, tak i příjmu potravy. Zejména studie s dlouhodobě působícími GLP-1RA prokázaly významný efekt z hlediska snížení hmotnosti. Navíc při podávání jejich vyšších dávek nad rámec antidiabetického účinku byl pokles hmotnosti ještě o něco vyšší, a tak se zrodil nový způsob léčby obezity. Tento přístup v sobě kombinuje hned několik výhod proti některým dříve používaným centrálně působícím lékům. Jednak je to výborná účinnost (pokles hmotnosti o 12–17 kg), jednak přímé působení na zlepšení kompenzace diabetu mellitu a lipidogram a v neposlední řadě také vliv na snížení kardiovaskulárních komplikací prokázaný (zatím) jen u diabetiků 2. typu s obezitou.

Prakticky paralelně s využitím léčby obezity založené na stimulaci receptorů pro střevní hormony se dále rozvíjí bariatrická chirurgie a především se mění pohled na její význam a dlouhodobé efekty. Zpočátku byla indikována převážně s cílem snižovat hmotnost. Podrobnější analýzy dlouhodobě sledovaných pacientů však ukázaly, že u nemalé skupiny pacientů po bariatrických výkonech dochází k remisi diabetu mellitu nebo alespoň k výraznému zlepšení jeho kompenzace. Další výzkumy navíc ukázaly, že zejména u operací spojených s vynecháním části tenkého střeva z kontaktu s potravou – typicky například u gastrického bypassu – dochází ke zlepšení diabetu mellitu daleko dříve než k výraznějšímu poklesu hmotnosti. Jde tedy o přímé metabolické efekty v důsledku ovlivnění endokrinní funkce střeva a dalších mechanismů. Právě bypassové operace jsou totiž spojené s několikanásobným zvýšením hladin GLP-1, což se spolupodílí na jejich antidiabetickém efektu. Toto poznání vedlo k zavedení pojmu „metabolická chirurgie“ jakožto nedílné součásti chirurgické léčby obezity a její indikací by měla jednoznačně být i neuspokojivá kompenzace diabetu mellitu.

Vývoj se ovšem nezastavil ani při inovacích farmakoterapie obezity. O slovo se hlásí tzv. double agonisté stimulující zároveň receptor pro GLP-1 a glukózo-dependentní inzulinotropní peptid (GIP). Výsledky první ukončené studie s použitím double agonisty tirzepatidu v léčbě obezity u nediabetiků byly nedávno prezentovány na kongresu Americké diabetologické asociace (ADA) v New Orleans. Byl prokázán pokles hmotnosti o 20 % původní hodnoty po 72 týdnech léčby, což se již začíná velmi blížit efektům některých méně účinných bariatrických operací.

Vývoj ovšem pokračuje dále a v časnějších fázích klinických studií jsou dokonce trojití (triple) agonisté, stimulující kromě dvou výše uvedených receptorů ještě receptor pro glukagon. Efekt na hmotnost je potom ještě výraznější než u výše uvedeného double agonisty tirzepatidu.

Možná ale ještě důležitější změnou, která z nových možností léčby obezity vyplývá, je posun od snahy o „pouhé“ snížení hmotnosti k cíli zlepšit kardiovaskulární prognózu a snížit výskyt dlouhodobých komplikací obezity. První vlaštovkou je v současné době probíhající studie SELECT srovnávající efekt podávání GLP-1RA semaglutidu v dávce 2,4 mg 1× týdně s placebem na kombinovaný kardiovaskulární cíl (smrt z kardiovaskulárních příčin, nefatální infarkt myokardu a nefatální CMP) u pacientů s obezitou bez diabetu a s vysokým kardiovaskulárním rizikem. V případě potvrzení jeho pozitivního efektu by tak indikací nasazení semaglutidu mohla být přímo redukce kardiovaskulárních komplikací u obezity, nikoliv „pouze“ redukce hmotnosti. Podobná data naznačují výsledky dlouhodobých sledování pacientů po bariatrické chirurgii. I zde vidíme jasný pokles kardiovaskulárních komplikací i počtu pacientů se srdečním selháním.

I přes pokroky ve farmakoterapii obezity bude významná část pacientů jednoznačně profitovat z chirurgické léčby obezity. A právě zde bychom více než dosud měli využívat možností bariatrické/metabolické chirurgie, kterou lze, jak již bylo uvedeno výše, bez nadsázky označit za nejúčinnější léčbu nejen obezity, ale také diabetu mellitu 2. typu a řady dalších komorbidit obezity. V případě správného výběru pacienta, jeho adekvátní edukace a přípravy před operací a kvalitního dlouhodobého sledování po operačním výkonu můžeme chirurgickou léčbou obezity zcela zásadně ovlivnit prognózu nejen pacientů s těžšími stupni obezity, ale především neuspokojivě kompenzovaných diabetiků s obezitou. Účinnost bariatrické chirurgie při zlepšení kompenzace diabetu je přitom zcela srovnatelná rovněž u diabetiků 2. typu s obezitou 1. stupně, a dokonce i u diabetiků 2. typu s pouhou nadváhou.

prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Centrum diabetologie IKEM, Praha


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 3-4

2022 Issue 3-4

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#