#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. František Perlík, DrSc.


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 249
Category: Personal news

Dne 7. listopadu 2020 nás ve věku 80 let opustil přední český klinický farmakolog prof. MUDr. František Perlík, DrSc.

František Perlík se narodil 12. srpna 1940. Po promoci v roce 1963 nastoupil jako sekundární lékař interního oddělení nemocnice v Kladně. Postupně se začal více profilovat výzkumným směrem, a to ve Farmakologickém ústavu ČSAV a Výzkumném ústavu chorob revmatických v Praze. V tomto období se věnoval zejména experimentálním modelům zánětu a genetickým faktorům vzniku, vývoje i terapeutického ovlivnění zánětlivé reakce. V dalším období se zaměřoval zejména na klinické aspekty farmakologie, kde využil rovněž své zkušenosti ze zahraničního pobytu na lékařské fakultě v Paříži.

V roce 1983 založil oddělení klinické farmakologie, nejprve jako součást I. interní kliniky Fakultní nemocnice I. V roce 1990 bylo přeměněno v samostatné Oddělení klinické farmakologie, které je od roku 2002 společným pracovištěm 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V letech 2002–2007 potom vedl Farmakologický ústav 1. LF UK a VFN. Byl také dlouholetým vedoucím subkatedry klinické farmakologie IPVZ. Profesorem v oboru lékařská farmakologie byl jmenován v roce 2004.

Jeho vědeckým zájmem a zaměřením bylo zejména studium možností predikce dávkování léčiv podle farmakokinetických ukazatelů, možnosti využití farmakogenetických postupů, změny osudu modelových léčiv u nemocných s jaterní cirhózou a vlivy transportní vazby na výskyt nežádoucích reakcí léčiv. Organizoval a realizoval řadu klinických hodnocení nových léčiv.

Po celou svou profesní dráhu František Perlík kombinoval snahu o poznání a pochopení podstaty jevů s pohledem klinického lékaře. Později s neobvyklou dávkou laskavosti a lidskosti aktivně přispíval k rozvoji oboru klinické farmakologie v celé jeho komplexní šíři – jak v oblasti terapeutického monitorování léčby, tak také výzkumu, aplikace farmakokinetiky i hodnocení způsobu používání léků. Jeho prioritní výsledky byly publikovány ve více než 100 odborných publikacích a hojně citovány. Byl velmi aktivní v pregraduální i postgraduální výuce, přičemž jeho přednášky a semináře byly vždy velmi oblíbené a hojně navštěvované posluchači.

Profesor Perlík byl opakovaně volen do výboru společnosti a posléze byl zvolen i předsedou výboru České společnosti pro klinickou a experimentální farmakologii a toxikologii ČLS JEP. Rovněž pracoval jako člen výboru European Drug Utilization Research Group a byl národním delegátem European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Odchodem Františka Perlíka ztrácíme laskavého a oblíbeného spolupracovníka, bystrého lékaře, vždy dobře naladěného a vynikajícího učitele a předního českého klinického farmakologa. Čest jeho památce!

Ondřej Slanař


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#