#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. Petr Goetz


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 170
Category: Personal News

V pátek 22. května 2020 zemřel ve věku nedožitých 83 let prof. MUDr. Petr Goetz, CSc., dlouholetý předseda Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP (2002–2010), člen cytogenetické sekce Česko-slovenské biologické společnosti, bývalý člen předsednictva České lékařské společnosti JEP a významný cytogenetik a lékařský genetik.

Petr Goetz se narodil v Praze 5. července 1937. Po promoci na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze pracoval jako dětský lékař v Plané u Mariánských Lázní a v Kolíně. V roce 1967 nastoupil na II. dětskou kliniku své mateřské fakulty, kde začal pracovat jako vědecký aspirant v oboru lékařské genetiky. V tomto období byl součástí týmu prof. MUDr. Evy Seemanové, DrSc., a doc. MUDr. Milana Macka, CSc., kteří společně položili základy oboru v tehdejším Československu. Zaměřil se na lékařskou cytogenetiku a v tomto oboru získal v roce 1978 titul kandidáta lékařských věd. V letech 1982–1983 byl visiting scientist na prestižním pracovišti Medical Research Council Population and Cytogenetics Unit v Edinburghu, kde dosáhl celosvětově prioritních výsledků v oblasti studia mechanismů meiózy. V 80. letech rovněž působil v oddělení lékařské genetiky FN Motol v Praze.

V roce 1991 habilitoval a v témž roce založil Ústav biologie a lékařské genetiky 2. lékařské fakulty UK (ÚBLG). V tomto období společně se svými kolegy dále rozvinul výuku lékařské genetiky a připravil atraktivní vzdělávací program, byl také editorem překladu pregraduální učebnice. V roce 1994 byl jmenován profesorem a ve volebním období 1997–2000 proděkanem domovské fakulty. ÚBLG úspěšně vedl a rozvíjel až do roku 2006, působil rovněž jako dlouholetý vedoucí katedry genetiky IPVZ.

Prof. Goetz je autorem/spoluautorem více než 150 odborných prací publikovaných v domácích i zahraničních časopisech a spoluautorem 2 monografií v oboru. Jeho odborná činnost byla opakovaně oceněna. Absolvoval mnoho odborných zahraničních stáží a pobytů, přednášel na významných mezinárodních kongresech, získal pamětní medaile 2. LF UK a České lékařské společnosti JEP. Patřil mezi výjimečné osobnosti a všeobecně uznávané autority československé a české genetiky. Velice si vážíme odborného a vědecko-organizačního přínosu pana profesora k úspěšnému rozvoj našeho oboru. Pro mnohé byl nejenom přítelem, ale i celoživotní inspirací. Čest jeho památce!

prof. MUDr. Milan Macek, DrSc.
předseda Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 3-4

2020 Issue 3-4

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#