#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 98
Category: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

závažnost obezity dnes uznávají snad všichni, mnozí se jí vážně zabývají, mnozí se k ní jen hlásí, mimo zdravotnictví se na ní kdekdo přiživuje. Nemoci a stavy, které obezita zhoršuje, či dokonce vyvolává, zahrnují téměř celou medicínu – naposledy k nim přibyl i covid-19.

V 80. letech, kdy mne jako mladého lékaře po první atestaci profesor Pacovský „dal k ruce“ tehdy ještě docentovi Jiřímu Šonkovi, tomu tak zdaleka nebylo. Profesor Šonka, jehož sté výročí narození připadá na konec tohoto roku, byl jedním z mála lékařů, kteří nejen viděli důsledky obezity, ale také předjímali její budoucí závažnost, a především se snažili obézním pomoci. V jeho případě tomu bylo doslova – byl prvním, kdo vystoupil z akademického prostředí své laboratoře (kde se mimo jiné věnoval i související problematice dehydroepiandrosteronu) a pořádal pro obézní kurzy pohybové aktivity a psychologické i nutriční podpory. A bez něj (a samozřejmě zájmu a pochopení prof. Marie Peškové) by nevznikla uznávaná česká bariatrie. Toto číslo, věnované většině aspektů obezity a závažné nadváhy, jeho památce právem náleží.

Obezitologie jistě nepatřila k nejdůležitějším zaměřením 3. interní kliniky, vytvořené prof. Josefem Charvátem „z ničeho“ 9. května 1945. Po uplynulých 75 let to bylo především špičkové endokrinologické pracoviště, nejen ambulantní, ale i s dostatečným lůžkovým zázemím, včetně intenzivní péče, s úzkým propojením s metabolickou i kardiovaskulární problematikou. Nicméně společně třeba s nejstarší a nejvýznamnější ambulancí pro závislé na tabáku, centrem pro léčbu hypertenze, osteocentrem, dalšími ambulancemi a v neposlední řadě Laboratoří pro endokrinologii a metabolismus dokládá, že vedle specializovaných až superspecializovaných pracovišť (a je jedno, zda se jmenují ústavy, či kliniky) potřebuje moderní medicína i špičková klinická pracoviště šířeji zaměřená. „Charvátova“ interna takovým pracovištěm, navíc s „rajónním“ spádem, i po třičtvrtě století zůstává.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 3-4

2020 Issue 3-4

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#