#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

90 let docentky Miloše Sedláčkové


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 51
Category: Personal News

Doc. MUDr. Miloše Sedláčková, CSc., se narodila 6. března 1930. Od roku 1949 studovala medicínu v Praze, patří mezi první absolventy Fakulty dětského lékařství UK. Po promoci krátce pracovala na Fyziologickém ústavu LF UK, ale již od roku 1957 se věnovala pediatrii na Dětské klinice v Praze na Karlově a později i na Fakultní poliklinice.

Brzy po atestaci z pediatrie se začala věnovat problematice dětské gastroenterologie. Odborně a výzkumně se soustředila zejména na problematiku chronických onemocnění žaludku u dětí, do té doby prakticky neprobádané oblasti dětské gastroenterologie.

Publikovala výsledky řady studií, ale největší ohlas měly její práce o významu helikobakterové infekce u dětí s chronickými bolestmi břicha a žaludečními obtížemi. Zavedla moderní instrumentální vyšetřovací metody včetně odběrů bioptických vzorků pro diagnostiku onemocnění horních části trávicího traktu. Dokázala vytvořit tvůrčí tým se spoluúčastí odborníků z různých odborností včetně biologů, patologů a histologů. Vychovala a do oboru dětské gastroenterologie uvedla své nástupce, kteří pokračuji v jejím díle.

Jménem české pediatrické obce chceme paní docentce při příležitosti významného životního jubilea poděkovat za neutuchající tvůrčí elán a významnou práci v oblasti léčebně-preventivní péče o děti a mladistvé a přejeme jí dobré zdraví a radost do dalších let.

doc. MUDr. Jozef Hoza, CSc.

prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSc.

Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN v Praze


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#