#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Faktory asociované s vývojem agresivity chlapců


Authors: L. Kukla 1,2;  M. Bouchalová 1
Authors‘ workplace: Výzkumné pracoviště preventivní a sociální pediatrie LF MU, Brno 1;  Katedra klinických oborů, ZSF JČU, České Budějovice 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 699-707
Category: Original Article

Overview

Východisko.
O silném nárůstu agresivity v populaci není pochyb. Všechna mass-media nás o tomto problému informují. Na základě dat projektu ELSPAC jsme účast ve rvačce považovali za projev agresivity a dle místa ošetření úrazu usuzovali na jeho závažnost. Z údajů podaných v dotazníku (k bohatým informacím o rodině, výchově, zdraví a psychické kondici respondentů) byly hledány vztahy mezi výskytem těchto úrazů i jejich závažností. 

Metody a výsledky.
Informace o svých úrazech ze rvaček podalo 894 mužů ze 4,5 tisíc respondentů studie ELSPAC v Brně a ve znojemském okrese, kteří zároveň uvedli, zda byli s úrazem ošetřeni na nemocničním lůžku, ambulantně nebo jen doma. K převážné většině úrazů došlo mezi 16–18 roky. 

Závěry.
Rozvrácená rodina, slabost výchovy, defekty scholarity, nízké vzdělání, vyšší nemocnost v anamnéze spolu s vyšší dosavadní úrazovostí respondentů i členů jejich rodin byly zjištěny jako faktory asociované s výskytem úrazů ze rvaček. Závažnost úrazů však byla s těmito faktory asociována méně často než jejich výskyt. 

Klíčová slova:
agresivita a rodina, agresivita a úraz, úrazy ze rvaček, agresivita mužů, dětská agresivita, agresivita a zdraví, agresivita a stres, agresivita a vzdělání, agresivita a škola.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#