Rostlinné steroly jako funkční potraviny
:
M. Vecka; A. Žák; E. Tvrzická
:
IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
:
Čas. Lék. čes. 2007; 146: 337-342
:
Review Article
Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.
Klíčová slova:
fytosteroly, fytostanoly, cholesterol, dieta.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistArticle was published in
Journal of Czech Physicians
Most read in this issue
- Adjuvant Chemotherapy in the Treatment of Non-small Cell Lung Cancer
- Indication to Occlusion of Patent Foramen Ovale in Patient with Pulmonary Hypertension after a Cardioembolic Stroke
- Phytosterols as a Functional Food
- The Use of Paracetamol in Children –Benefits and Risks