Interakce některých genetických a nutričních faktorů v patogenezi aterogenních dyslipidémií – 2. část
Authors:
A. Žák; A. Slabý
Authors‘ workplace:
IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Published in:
Čas. Lék. čes. 2007; 146: 902-908
Category:
Review Article
Overview
Ve druhé části přehledového článku jsou uvedeny funkční polymorfismy některých dalších genů, jejichž produkty mají významnou úlohu v lipidovém metabolizmu. Z hlediska genetické variability se věnuje zvláštní pozornost proteinu vázajícímu mastné kyseliny, lipoproteinové lipáze, jaterní lipáze a nukleárním receptorům PPAR. Genové polymorfismy ovlivňují metabolické odpovědi na různé nutriční faktory, např. účinek speciálních diet, na druhé straně může složení stravy modulovat expresi individuálního genotypu. Při vývoji aterosklerózy a jejích kardiovaskulárních komplikací se rovněž uplatňují negativní nutriční vlivy spolu s genetickou predispozicí. Lepší porozumění komplexním interakcím mezi geny navzájem a mezi geny a nutričními rizikovými faktory by mohlo v budoucnu přinést nové preventivní a terapeutické přístupy.
Klíčová slova:
aterogenní dyslipidémie, genové polymorfismy, nutriční faktory, kardiovaskulární riziko.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistArticle was published in
Journal of Czech Physicians
Most read in this issue
- Kryptogenní fibrotizující alveolitida
- Současné možnosti léčby sarkoidózy
- Tuberkulóza v České republice a ve světě
- Skrínink pro prevenci karcinomu děložního hrdla v České republice