Pokles mortality se v posledních letech u nás zastavil!
Authors:
J. Spáčil
Authors‘ workplace:
III. interní klinika 1. LF UK a VFN a Subkatedra angiologie IPVZ, Praha
Published in:
Čas. Lék. čes. 2006; 145: 284-287
Category:
Review Article
Overview
V 90. letech minulého století celková i kardiovaskulární mortalita u nás významně poklesla. Přispěla k tomu asi nejvíce příznivá změna spotřeby potravin. V posledních 5 letech se pokles mortality, přes další rozvoj lékařské péče, zastavil. Hlavní rizikové faktory aterosklerózy se také již nevyvíjejí tak příznivě jako na počátku 90. let. Podílí se na tom nevhodná výživa ve srovnání s původními zeměmi Evropské unie a kouření.
Klíčová slova:
mortalita, rizikové faktory, spotřeba potravin, cigarety.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistArticle was published in
Journal of Czech Physicians
Most read in this issue
- Purkyňova vlákna převodního systému srdce – historie a současnost Purkyňových objevů
- Larva migrans cutanea
- Trvalá kardiostimulace v léčbě srdečního selhání
- Endarterektomie plicních tepen – chirurgická léčba chronické tromboembolické plicní hypertenze