#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

JAK MOHOU PROGRAMY EXTERNÍHO HODNOCENÍKVALITY OVLIVNIT KVALITU LABORATORNÍCHVÝSLEDKŮ V TERÉNNÍ PRAXI V ČESKÉ REPUBLICE


Authors: D. Valík;  M. Nekulová;  L. Pecen;  I. Votavová
Authors‘ workplace: Oddělení biochemie – Masarykův onkologický ústav, Brno Ústav informatiky AV ČR, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2001; : 538-544
Category:

Overview

Cílem naší studie bylo:
1. pomocí programů externího hodnocení kvality objektivizovat úroveň práce a aplikaciprincipů správné laboratorní praxe v laboratořích klinické chemie MOÚ; 2. zhodnotit funkčnost systému vnitřníkontroly kvality prováděné denně v rutinní klinické chemii v naší laboratoři pomocí programu EQA nezávislém nasubjektivních i objektivních lokálních vlivech a 3. z pohledu jednotlivého účastníka různých programů kontrolykvality zhodnotit, v čem jsou programy EQA rozdílné a jak napomáhají laboratoři v monitorování celkové úrovněkvality práce (total quality management). Evaluaci kontrolních cyklů AKS (SEKK s r.o., ČR) a CN3 (College ofAmerican Pathologists, USA) jsme provedli pro vápník, chloridy, draslík, sodík, kyselinu močovou, glukózu,cholesterol, kreatinin, ureu a TSH. Analyzovali jsme diference cílových hodnot AKS vzhledem k „definitive methodcorrelated target values“ cyklu CN3, jejichž design umožňuje předpovědět správnost terénní metody na vzorcíchpacientů. Z 9 hodnocených metod, u 4 predikoval materiál AKS cílovou hodnotu (vápník, sodík, kyselina močová,cholesterol) významně odlišnou od hodnoty cyklu CN3. Program CAP CN3 Comprehensive Chemistry Surveynám poskytl vazbu našich výsledků na nejrozsáhlejší program hodnocení kvality v klinické chemii. Srovnání našichvýsledků českého cyklu AKS s programem CN3 prostřednictvím hodnot korelovaných s definitivní metodoudemonstruje, že existuje prostor pro zlepšení jak konstrukce cílových hodnot materiálů používaných v malých(národních) programech externího hodnocení kvality, tak i administrace programu EQA tak, aby lépe monitorovalylokální charakteristiku terénních metod na vzorcích pacientů.

Klíčová slova:
laboratorní výsledky, kontrolní program, sodík, draslík, chloridy, vápník, hořčík, kreatinin,glukóza, kyselina močová, cholesterol.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#