VĚK A ZMĚNĚNÉ STRAVOVACÍZVYKLOSTI OVLIVŇUJÍ HYPERLIPOPROTEINÉMIIPO TRANSPLANTACI LEDVINY
Authors:
V. Teplan; R. Poledne 1; O. Schück; M. Štollová; O. Mengerová; Š. Vítko 2
Authors‘ workplace:
Klinika nefrologie TC IKEM, Praha Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, Kardiocentrum IKEM, Praha 2 Transplantcentrum IKEM, Praha
Published in:
Čas. Lék. čes. 1999; : 111-115
Category:
Overview
Východisko.
Aterosklerotické postižení cév je nejčastější příčinou morbidity i mortality u nemocných po trans-plantaci ledviny s dlouhodobou funkcí štěpu. Za nejvýznamnější rizikový faktor v jejím rozvoji je považovánasekundární hyperlipoproteinémie (HLP). Na rozvoji HLP se může podílet řada faktorů (chronická renální insufici-ence, proteinurie, imunosupresivní léčba, dieta, přírůstek tělesné hmotnosti, věk, genetické faktory).Cílem studie bylo sledovat změny lipidového spektra po transplantaci ledviny a zhodnocení významu jednotlivýchfaktorů, které se na těchto změnách podílejí.Metody a výsledky. V retrospektivní metabolické studii jsme po dobu 18 měsíců sledovali celkem 348 nemocnýchpo první kadaverozní transplantaci ledviny. Srovnávali jsme nálezy 34 nemocných (skupina I), kteří měli po celoudobu sledování hodnoty celkového cholesterolu < 5,2 a triacylglycerolů < 2,3 se skupinou II (314 nemocných), kteříměli tyto hodnoty zvýšené.Průměrné hodnoty jednotlivých parametrů se lišily vysoce signifikantně (skupina I vs skupina II): cholesterol 4,6± 0,4 vs 6,8 ± 1,5 (p < 0,001), triacylglyceroly 1,8 ± 0,8 vs 3,6 ± 1,6 (p < 0,001), LDL cholesterol 2,6 ± 0,6 vs 4,0± 1,1 (p < 0,001), (vše v mmol/l) a HDL/celkový cholesterol 0,28 ± 0,07 vs 0,20 ± 0,09 (p < 0,01).Nebyl prokázán rozdíl v incidenci izoforem apo E. Nelišily se ani průměrné hodnoty hladin cyklosporinu A: 394± 114 vs 489 ± 202 (ng/ml) a renální funkce CKr 1,0 ± 0,6 vs 0,9 ± 0,3 (ml/s).Ve skupině II byl signifikantně vyšší příjem energie 150 ± 20 vs 135 ± 25 (kJ), tuků 1,6 ± 0,3 vs 1,0 ± 0,2 (g/kg)a disacharidů (o 50 %). Tomu odpovídal i signifikantně vyšší přírůstek BMI 27,4 ± 4,6 vs 23,8 ± 3,3 (p < 0,01).Nemocní skupiny II byli též signifikantně starší (44,5 ± 14,1 vs 49,4 ± 12,5 roků, p < 0,01).Závěry. Za jednu z hlavních příčin rozvoje HLP po transplantaci lze považovat nevhodné dietní zvyklostinemocných spojené s nadměrným příjmem energie, tuků a disacharidů a vzrůstem tělesné hmotnosti. Významný jevyšší věk nemocných. Standardní nižší dávky imunosupresivních léků mohou mít zřejmě jen podpůrný účinek.
Klíčová slova:
transplantace ledviny, ateroskleróza, hyperlipoproteinémie, dieta, věk, imunosuprese.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistArticle was published in
Journal of Czech Physicians
Most read in this issue
- INTOXIKACE HOUBOU PAVUČINEC PLYŠOVÝ(Cortinarius orellanus)
- SELEN A ORGANISMUS
- RENÁLNÍ ANÉMIE A ÚČINNOSTDLOUHODOBÉ DIALÝZY
- IMUNOHISTOLOGICKÉ STANOVENIEZLOŽIEK EXTRACELULÁRNEJ MATRIXU GRANULOMA ANULARE