#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Vnitř Lék 2022; 68(2): 79
Category: Editorial

Vážení čtenáři,

k vašim rukám se dostává další výtisk časopisu Vnitřní lékařství. Věřím, že v záplavě nepříznivých zpráv, které se k nám dostávají zejména v souvislosti s mezinárodním děním, vám toto číslo přinese jen pozitivní informace. Hlavním tématem je diabetologie. Na tomto poli se neustále něco děje a jsem rád, že vám můžeme zprostředkovat některé aktuální novinky i souhrnné přehledy věnované tématům, které se bezprostředně týkají naší každodenní praxe.

Paní profesorka Rosolová se ve svém článku zabývá problematikou prediabetu, možnostmi jeho předcházení, léčby a významem těchto opatření z hlediska ovlivnění rizika kardiovaskulárních chorob. Již delší dobu víme, že především glifloziny a agonisté receptorů pro GLP-1 patří mezi antidiabetika, která jsou schopna pozitivně měnit kardiovaskulární osud nemocných. Proto také jim je věnován náležitý prostor. Prof. Prázný se zaměřil na význam SGLT-2 inhibitorů v klinické praxi, jejich uplatnění v léčbě srdečního selhání a chronického onemocnění ledvin, a to i u nemocných, kteří diabetem netrpí. Další příspěvky se věnují moderním GLP-1 receptorovým agonistům – dulaglutidu a semaglutidu, jejich novým formám a dávkování, včetně revoluční formy semaglutidu, která prvně umožnuje perorální podávání GLP-1 analoga. Ve sdělení doktora Jana Škrhy jr. se dále dozvíme, co nového přinášejí ADA standardy péče o pacienty s diabetem z roku 2022.

Doufám, že i ostatní články nového čísla Vnitřního lékařství vás zaujmou a že v době, kdy je budete číst, bude příznivých zpráv přibývat. Přeji vám, pokud možno, ničím nerušené čtení.

David Karásek


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#