#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 1: 1
Category: Editorial

Vážení kolegové, milí čtenáři,

dostáváte do rukou první letošní číslo časopisu Geriatrie a gerontologie. Doufejme, že díky ustupující omikronové vlně se pomalu vracíme k běžné pracovní rutině, kdy si můžeme znovu dovolit luxus posadit se s tišteným odborným časopisem v klíně.

Do tohoto čísla jsme pro vás připravili překlad článku Evropské pracovní skupiny Geriatric Emergency Medicine, která přináší aktuální doporučení, jak v praxi poskytovat kvalitní péči seniorům přijímaným na urgentní příjem. Expertní skupina zpracovala formou posterů 8 oblastí geriatrického know-how pro zdravotníky na urgentním příjmu, jeden z nich je i součástí článku, ostatní postery vřele doporučuji k prohlédnutí na stránce https://posters.geriemeurope.eu. Pro aktuálnost problematiky jsme oslovili i zástupce Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP a vedoucí redaktorku časopisu Urgentní medicína MUDr. Šeblovou, s níž jsme společně připravili komentář k tomuto článku.

Druhým významným tématem tohoto čísla je osteoporóza a její léčba ve stáří. Současné možnosti nefarmakologické i farmakologické léčby zpracoval pro Geriatrii a gerontologii doc. Zikán v přehledovém článku, v němž shrnuje účinnost a bezpečnost farmak i u populace starší 75 let. V této souvislosti jsme pro čtenáře připravili také formou přehledového sdělení informaci o projektech zabývajících se osteoporózou, které v současnosti probíhají v ČR. Program „Q-OSTEOPOROSIS“ je zaměřen na screening osob v riziku potenciálních osteoporotických fraktur a zajištění komplexní péče o tyto nemocné. V současné době usiluje ČGGS o možnost zapojení geriatrů do tohoto bonifikačního programu.

Problematika antikoagulační léčby u geriatrických nemocných s fibrilací síní je pro geriatrickou praxi sice běžnou klinickou situací, u klinicky komplexních seniorů se však jen obtížně rozhodujeme pro obavu z vysokého rizika krvácivých komplikací. Ke zhodnocení bezpečnosti léčby u křehkých geriatrických pacientů má přispět i evropská studie EUROSAF, jíž se účastní i dvě česká centra. Pilotní výsledky prezentujeme odborné komunitě v tomto čísle. Obsah tohoto čísla zakončuje původní sdělení o účinnosti aqua-tréninku u starších žen a zajímavá kazuistika.

Zbývá mně připomenout ještě termín přesunutého celostátního gerontologického kongresu, který se již tradičně uskuteční v Hradci Králové ve dnech 27.–28. dubna 2022 a na který jste srdečně zváni. Upoutávku najdete i na evropský kongres EUGMS, který se bude konat 28.–30. září 2022 v Londýně a je právě ještě čas k odeslání vašeho abstraktu a k registraci. Organizátoři již plánují plně prezenční formu kongresu a doufáme i v účast českých geriatrů.

Dovolte mi ještě vzpomenout nestora a pamětníka české geriatrie, internistu a geriatra doc. MUDr. Jiřího Neuwirtha, CSc., který se zasloužil významně o rozvoj oboru a byl dlouholetým členem výboru ČGGS a který zemřel v únoru tohoto roku.

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#