Nutriční doplňky v kardiologii. Které máme svým pacientům doporučit?
Authors:
E. Sovová
Authors‘ workplace:
Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého
v Olomouci
; Přednosta: prof. MUDr. Jan Lukl, CSc.
; I. interní klinika
Published in:
Prakt. Lék. 2007; 87(7): 391-394
Category:
Reviews
Overview
V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhledem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používaných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.
Klíčová slova:
potravinové doplňky, klinické studie, L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin, omega 3 polynenasycené mastné kyseliny.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2007 Issue 7
Most read in this issue
- Časná neuroborelióza
- Diagnóza sideropenie
- Hodnocení kvality života související s orálním zdravím u české populace
- Psychologické aspekty akutní bolesti