#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Glykemický index sacharidů – vztah k obezitě


Authors: Kunešovám. 1;  P. Hlavatý 1;  Lipkovám. 1;  K. Hlavatá 1;  P. Kalousková 1;  Bajzovám. 2;  V. Kunová 1;  I. Málková 3;  J. Lajka 4;  V. Štich 2;  V. Hainer 1;  M. Wagenknecht 1
Authors‘ workplace: Obezitologické centrum Endokrinologický ústav, Praha Ředitel: doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. 1;  Oddělení tělovýchovného lékařství 3. LF UK Praha Vedoucí: doc. MUDr. Vladimír Štich, CSc. 2;  Společnost „Stop obezitû“ (STOB) Vedoucí: PhDr. Iva Málková 3;  STEMMARK a. s., Praha Ředitel: Ing. Jan Tuček 4
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(3): 150-152
Category: Of different specialties

Overview

Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (DIeta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.

Klíčová slova:
obezita, glykemický index, DIOGenes, dieta, sacharidy, bílkoviny.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults

Article was published in

General Practitioner

Issue 3

2007 Issue 3

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#