Jídelní postoje a chováníčeských chlapců a dívek
Authors:
F. D. Krch
Authors‘ workplace:
Psychiatrická klinika VFN, Praha
Published in:
Prakt. Lék. 2000; (7): 400-403
Category:
Overview
Studie 614 studentů a 639 studentek (průměrný věk 16,4) z náhodně vybraných škol v Prazea Českých Budějovicích prokázala významné rozdíly v jídelních postojích a chování chlapcůa dívek. Dívky dávaly přednost méně energeticky hodnotným a méně tučným potravinám,zelenině a vegetariánské nebo tzv. racionální kuchyni. Je však pravděpodobné, že jejichvýživové postoje byly podmíněny především strachem z tloušťky. 57,4 % dívek uvedlo, žev posledních třech měsících drželo redukční dietu, 6 % zvracelo a 4,7 % pravidelně užívaloprojímadla ve strachu z tloušťky. Více než třetina sledovaných dívek pravidelně vynechávalaněkteré hlavní jídlo a téměř polovina nejedla s rodiči. Dívky byly v průměru štíhlejší než chlapci(pouze 3,8 % dívek mělo BMI vyšší než 25). Dalším významným kritériem diferencujícím mezirespondenty byl typ vzdělání. Studentky gymnázia měly oproti ostatním dívkám pravidelnějšíjídelní režim, méně často držely diety a současně byly i štíhlejší. S ohledem na místo bydlištěnebyl zjištěn významnější rozdíl.
Klíčová slova:
jídelní postoje - jídelní chování - tělesná hmotnost - gender rozdíly - typ vzdělání
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2000 Issue 7
Most read in this issue
- Smrtelná krvácení do GIT- lze je ovlivnit?
- Panická ataka v terénní praxi
- Perinatologie - moderní směryv porodnictví
- Vědecké lékařské informacena internetu