#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Solitární a mnohočetné plicní uzly –analýza morfologických vlastností a průkaz jejichetiologie, pravidla sledování malých uzlů, jejichdetekce pomocí semiautomatické analýzy CTobrazu – vlastní zkušenosti a přehled literatury


: A. Hajná 1;  I. Šejna 2
: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK, FN Motol, Praha1 přednosta prof. MUDr. J. Neuwirth, CSc. Katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání, FELK, ČVUT, Praha2 vedoucí prof. Ing. V. Hlaváč, CSc.
: Prakt. Lék. 1999; (10): 311-320
:

Autoři shrnují současný stav detekce a průkazu etiologie plicních uzlů. Bronchogenníkarcinom je hlavní příčinou úmrtí na maligní onemocnění nejen v zemích Evropskéunie a USA, ale celosvětově. Celkově přežívá dobu 5 let méně než 15 % nemocných. Současněje velký rozdíl v přežívání mezi stadiem I.A (60 % pacientů žije déle než 5 let)a stadiem IV. (pouze méně než 1 % žije 5 let a déle). Studie s využitím CT s nízkou dávkouzáření pro screening probíhají v Evropě i USA (studie s 50 000 osobami začalav roce 2004). Definitivní výsledky prospektivní, randomizované, kontrolované studieohledně výsledků snížení mortality budou však k dispozici nejdříve v roce 2010. Podlenašeho národního onkologického registru v ČR ročně onemocní 4589 mužů a 1397 žen.Úmrtnost se incidenci velice přibližuje – 4219 mužů a 1339 žen za rok – a bronchogenníkarcinom se na úmrtnosti novotvarů podílí 26 %.Autoři popisují pravidla pro sledování malých plicních uzlů u skupiny nízce a vysocerizikových nemocných v závislosti na jejich velikosti pomocí výpočetní tomografie(CT). Poslední doporučení Fleischnerovy společnosti z roku 2005 rozděluje uzly do třískupin a doporučuje vhodné intervaly pro opakované CT kontroly.Při zavedení screeningu plicního karcinomu je možné využívat též automatickou čipoloautomatickou analýzu obrazů – diagnostiku s pomocí počítače (CAD). Tyto systémyumožní kromě zpřesnění průkazu malých uzlů též mnohem přesnější kalkulacijejich objemu a změn objemu malých uzlů v čase. Autoři prezentují vlastní výsledkys vývojem softwaru ve spolupráci s ČVUT.

Klíčová slova:
solitární plicní uzel – CT s nízkou dávkou záření – poloautomatická analýzaobrazu

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#