#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvíz z klinické praxe


Authors: L. Kunovsky 1;  P. Vítek 2;  J. Křivinka 1
Authors‘ workplace: II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická LF UP a FN Olomouc 2 Interní oddělení, Beskydské gastrocentrum, Nemocnice ve Frýdku-Místku, příspěvková organizace, a Katedra interních oborů, LF OU v Ostravě 1
Published in: Gastroent Hepatol 2024; 78(3): 195-196
Category: Quiz

Muž, 47 let, prodělal v říjnu 2023 první ataku akutní pankreatitidy, v.s. toxonutritivní etiologie. Druhou ataku akutní pankreatitidy pacient prodělal v únoru roku 2024. U pacienta se onemocnění projevilo výrazným hmotnostním úbytkem, od začátku těchto obtíží zhubnul okolo 15 kg v rozmezí 6 měsíců. Od první ataky pacient úplně abstinuje od alkoholu. Pro recidivující pankreatitidu byl došetřován ve spádovém pracovišti, kde byl na endosonografii popsán nález dilatovaného pankreatického vývodu s intraluminálními hmotami.

Image 1. Fish eye (dilatace ústí Vaterovy papily s protruzí mucinu).
Fish eye (dilatace ústí Vaterovy papily s protruzí mucinu).
Fig. 1. Fish eye (dilation of the mouth of the papilla of Vater with mucin protrusion).

Anamnesticky je pacient po Bentalově operaci v roce 2011 (náhrada ascendentní aorty a aortální chlopně), plně antikoagulován warfarinem, jinak je zdráv. Matka pacienta měla v minulosti také akutní pankreatitidu, jinak se v rodině anamnesticky nevyskytlo nádorové postižení slinivky břišní.

Na našem pracovišti pacient podstoupil v rámci dalšího došetření endosonografické vyšetření s ERCP v květnu 2024. Na EUS byl popsán atrofický pankreas s dilatací pankreatického vývodu v celém jeho rozsahu s maximem v krčku, v němž byl zobrazen nález vakovité dilatace na 16 mm s obsahem izoechogenní vlající hmoty. Dle kontrastního EUS vyšetření se jedná o viabilní tkáň. Následně bylo přistoupeno k provedení ERCP. Vaterská papila byla dilatovaná s protruzí mucinu – obraz fish eye (obr. 1). Po kanylaci pankreatického vývodu byla aplikována kontrastní látka – obraz vakovité dilatace ductus pancreaticus v rozsahu krčku pankreatu s defekty v náplni (mucin), v kaudě byl vývod mírně dilatovaný v postranních větvích (obr. 2).

Image 2. ERCP – dilatace PD v hlavě a těle s defektem v náplni.
ERCP – dilatace PD v hlavě a těle s defektem v náplni.
Fig. 2. ERCP – PD dilatation in the head and body with a fi lling defect.

Při pankreatoskopii (SpyGlass™) byl pankreatický vývod v hlavě dilatován s mucinem, ale epitel se jevil intaktní (obr. 3). V krčku pankreatu a přilehlém těle byla přítomna dilatace vývodu, po výplachu mucinu na sliznici nasedaly papilární struktury charakteru „snůšky rybích vajíček“ (obr. 4). Poté na závěr byla provedena biopsie k histologické verifikaci. Pacient byl po předvedení na multioborovém semináři indikován k robotické totální pankreatektomii.

Image 3. Pankreatoskopie – vývod vyplněn mucinem.
Pankreatoskopie – vývod vyplněn mucinem.
Fig. 3. Pancreatoscopy – duct fi lled with mucin.

Image 4. Po výplachu mucinu – obraz snůšky rybích vajíček s kapkami mucinu. Biopsie SpyBite™ Max.
Po výplachu mucinu – obraz snůšky rybích vajíček s kapkami mucinu. Biopsie SpyBite™ Max.
Fig. 4. After rinsing the mucin – image of a clutch of fi sh eggs with drops of mucin. Biopsy SpyBite™ Max.

 

Otázka: Jaká je Vaše diagnóza?
Správnou odpověď a komentář naleznete v příštím čísle.


Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#