#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Babesióza, málo známá zoonóza


: M. Dvořáková Heroldová;  M. Dvořáčková
: Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 56, 2007, č. 4, s. 176-180

Babesióza je zoonóza přenášená klíšťaty. Původcem onemocnění jsou intraerytrocytární parazité rodu Babesia. Babesióza je jednou z nejběžnějších celosvětově rozšířených infekcí volně žijících zvířat, zejména drobných hlodavců a masožravců, ale i dobytka. To zvyšuje zájem o ni jako o nastupující zoonózu.

Babesie, podobně jako plasmodia, napadají a ničí erytrocyty infikovaného obratlovce, tedy i člověka. Humánní babesiózu působí druhy Babesia microti a Babesia divergens. V USA, které jsou endemickou oblastí výskytu nákazy, je původcem převážně B. microti.

V Evropě není babesióza příliš častá. Za většinu klinických případů je zodpovědná B. divergens. Ohrožené jsou zejména splenektomované osoby.

Babesióza může probíhat asymptomaticky, jako mírné onemocnění, nebo jako závažné onemocnění s malarickými příznaky: vysoké teploty, třesavka, ikterus. Léky volby jsou klindamycin a chinin. Laboratorní diagnostika se zakládá na přímém průkazu parazita.

V souvislosti s rozvojem cestovního ruchu se můžeme i v ČR setkávat s poměrně málo známými parazitárními nákazami, a právě babesióza je jednou z nich.

Klíčová slova:
humánní babesióza – Babesia divergens – Babesia microti.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#