Trendy výskytu salmonelóz a kampylobakteriózv České republice
:
M. Príkazská; V. Príkazský; Beneš; Č.
:
Státní zdravotní ústav, Praha
:
Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2004, č. 3, s. 100-105
:
Nejčastěji hlášenými onemocněními ze skupiny akutních enteritid infekční etiologie v České republicejsou salmonelózy a kampylobakteriózy. Epidemiologická data salmonelóz jsou v České republicepovinně hlášena a kompletována od roku 1951 a data kampylobakterióz od roku 1984. V Českérepublice jsme v roce 2003 zaznamenali celkem 53 486 případů akutní enteritidy infekční etiologie,z toho bylo 26 899 případů salmonelóz (52 %) a 20 063 případů kampylobakterióz (téměř 40 %). Potrojnásobném vzestupu roční incidence salmonelóz v roce 1989 měl trend nemocnosti vzestupnýcharakter až do roku 1995 (528/100 000). Od roku 1998 je zaznamenán trvalý pokles výskytu tétoinfekce. U kampylobakteriózy dochází od roku 1984 k postupnému zvyšování její incidence, maximabylo dosaženo v roce 2002, v roce 2003 došlo k mírnému poklesu jejího výskytu. Specifická nemocnostu salmonelózy je nejvyšší ve věkové skupině 0 a 1–4letých ambulantních pacientů. Na etiologiisalmonelóz se i nadále nejčastěji podílí Salmonella Enteritidis (96 %) a na etiologii kampylobakteriózCampylobacter jejuni. Nejčastějším pravděpodobným vehikulem hlavně v epidemiologickýchvýskytech ve veřejném stravování a při rodinných oslavách bývají hotová jídla, drůbež, cukrářskévýrobky a vejce. U kampylobakterióz se vyskytují zpravidla sporadické případy onemocnění a jejichnejčastějším suspektivním vehikulem je kuře a mleté maso. Incidence obou infekcí korelujepozitivně s průměrnými denními teplotami.
Klíčová slova:
salmonelózy – kampylobakteriózy – S. Enteritidis – incidence.
Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiologyArticle was published in
Epidemiology, Microbiology, Immunology
2004 Issue 3
Most read in this issue
- Direct Detection of Treponema Pallidum in Diagnosisof Syphilis
- Problems Related to Control of Epidemic and Persistent Outbreaks ofScabies
- Trends in the Incidence of Salmonellosis andCampylobacteriosis in the Czech Republic
- The Role of Iron in Bacterial Virulence