Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty
Authors:
A. Tomšíková
Authors‘ workplace:
Mikrobiologický ústav LF UK Plzeň
Published in:
Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2002, č. 2, s. 78-81
Category:
Overview
Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.
Klíčová slova:
kvasinky - vláknité houby - ovoce - sýry - uzeniny - imunoalterovaní pacienti.
Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiologyArticle was published in
Epidemiology, Microbiology, Immunology
2002 Issue 2
Most read in this issue
- Posouzení účinnosti automatického kultivačního systému pro záchyt mykobakterií BACTEC MGIT 960 ve srovnání s klasickou kultivační metodou. Zkušenosti po jednoročním provozu.
- Lymeská borrelióza - výskyt antimyelinových protilátek v séru
- Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty
- Sérologický průkaz hantavirových protilátek