#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesorka MUDr. Lidka Lisá – devadesátiletá


Published in: Čes-slov Pediat 2023; 78 (3): 189.
Category:

Profesorka Lidka Lisá, emeritní šéfredaktorka Česko-slovenské pediatrie, se v těchto dnech dožívá v plné duševní svěžesti 90 let. Před deseti lety jsme shrnuli u příležitosti tehdejších 80. narozenin jubilantky klíčové okamžiky jejího profesního i osobního života. Nyní jsme požádali ji osobně o aktualizaci za právě uplynulých deset let:

Paní profesorka teprve letos ukončila svou účast ve zkušební komisi státních závěrečných zkoušek z pediatrie na dětské klinice v Hradci Králové. Je čestnou členkou Slovenské pediatrické, endokrinologické a obezitologické společnosti. Na dílčí úvazek stále pracuje v Etické komisi v Motole. Těší ji také, že světová skupina endokrinologů zabývající se vrozenými poruchami sexuálního vývoje stále zařazuje její česká data do probíhajících studií.

Život paní profesorky vždy byl a zůstává spojen s Jičínem. Je samozřejmě členkou Spolku občanů a přátel města Jičína, který vznikl v roce 1990. A je také nositelkou Ceny města Jičína. Jubilantka je s městem stále v kontaktu, stará se tam o velkou zahradu, protože (jak sděluje) „nikdo jiný na to nemá čas“…

V prosinci 2021 vydala spolu s prof. Marií Vágnerovou monografii Vývojová psychologie a přispěla také do Kasalovy a Svačinovy monografie Encyklopedie medicinského humoru. I nadále je členkou Hollara (sdružení grafiků a jejich přátel) a pilně navštěvuje koncerty České filharmonie.

Paní profesorka je babičkou 4 vnuků, dvou dospělých a dvou středoškoláků a prababičkou jedné pravnučky staré rok a půl.

A tajemství duševní svěžesti? „Snažím se pracovat. Když jsem uspořádala před dvěma roky setkání spolužáků 60 let od promoce, viděla jasem, že při nečinnosti člověk rychleji stárne“.

Milá a vážená paní profesorko, dlouhověkost máte v rodokmenu. Přejeme Vám, aby zdraví Vám sloužilo i v další dekádě a aby je provázela duševní svěžest a humor, které mohou závidět mnozí o hodně mladší!

Jan Janda, Jan Lebl


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#