#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co jsme psali


Published in: Čes-slov Pediat 2023; 78 (3): 133.
Category:

Odkud jdeme a kam směřujeme? Cestu pediatrie od minulosti přes přítomnost do budoucnosti naznačí ohlédnutí prostřednictvím vybraných textů, které uveřejnil náš časopis před 75, 50 a 25 lety.

Co psal náš časopis před 75 lety, v roce 1948

BLAŽEK F. TUBERKULOSA DĚTSKÉHO VĚKU

Obor dětské tuberkulosy je tak rozlehlý, že by k probrání celého problému asi sotva stačil jeden večer. Omezím se proto jen na tuberkulosní onemocnění plic a pokusím se načrtnouti vše, co se k němu upíná po stránce diagnostické, therapeutické i preventivní. Při tom pominu věci, které jsou běžné a spíše se zmíním o tom, co podstatně rozmnožilo naše možnosti vyšetřovací i léčebné. (…)

Roentgenogram je někdy velmi komplikovaný, což je podmíněno tím, že se trojrozměrný prostorový útvar převádí do rovinného obrazce dvourozměrného. Tím vzniká překrývání stínů a chorobné ložisko může pak uniknouti naší pozornosti. Jindy z náhodné konstelace stínů mohou vzniknouti obrazy imitující nález daleko těžší. Zvláště obtížné čtení snímků skýtá krajina hilová, prostora parakardiální vlevo a obě krajiny skloubení sternoklavikulárního, ku kterému se připojuje ještě stín prvního žebra. Tyto potíže roentgenografie byly v posledních letech odstraněny do značné míry novou roentgenovou technikou, která nám dovoluje znázorňovati anatomické poměry v tenkých řezech tkáně plicní.

Otcem této metody je italský badatel Vallebona, ač základy k ní lze spatřovati již u krakovského roentgenologa Krause a ital. inženýra Baese. Od té doby doznala metoda různých technických modifikací a i po stránce terminologické vyskytly se odlišné názvy. Tak se setkáváme v literatuře s označením: planigrafie, stratigrafie, laminografie a tomografie. Princip tomografie spočívá na protisměrném pohybu lampy a snímkovací kasety během exposice kolem osy, jejíž polohu vůči snímkovanému předmětu můžeme měniti. Výsledkem je ostré zobrazení všech bodů v dané rovině, kdežto útvary ležící nad nebo pod touto rovinou se vymaží (dissociace stínů). Zobrazené útvary nejsou ovšem jen z příslušné roviny, protože dissociace stínů je tím větší, čím je vzdálenost bodu od nastavené roviny větší. Proto zobrazí se na desce též body z bezprostřední blízkosti zvolené roviny, takže dostáváme vlastně obrázek různě silné vrstvy. Její tloušťka se reguluje velikostí dráhy, kterou lampa proběhne a měří se ve stupních. (…)

PEDIATRICKÉ LISTY 1948; 3: 171–176.

Co psal náš časopis před 25 lety, v roce 1998

ZAPLETALO VÁ J, UTÍKALOVÁ A, MICHÁLKOVÁ K, MAČÁK J, VENHÁČOVÁ J. TUMOR Z LEYDIGOVÝCH BUNĚK JAKO PŘÍČINA PŘEDČASNÉ PSEUDOPUBERTY

Předčasná izosexuální puberta u chlapců je definována jako přítomnost sekundárních pohlavních znaků před 9. rokem věku. Je provázena urychlením kostní maturace s typickým růstovým spurtem. Můžeme ji rozdělit do dvou základních patofyziologických kategorií podle aktivace hypotalamo-hypofyzární osy: I. Gonadotropin-dependentní (centrální, kompletní neboli pravá předčasná puberta) a 2. gonadotropin-independentní (periferní, nekompletní neboli předčasná pseudopuberta).

Ve sdělení uvádíme případ 4letého chlapce s hormonálně aktivním nádorem varlete, který byl příčinou předčasné pseudopuberty. (…)

Mezi 2. a 3. rokem věku matka u chlapce zpozorovala nápadné urychlení růstu, objevilo se akné na čele. Před 4. rokem začalo pubické ochlupení a zvětšil se penis.

U nás byl chlapec poprvé vyšetřen ve věku 4 let a 4 měsíců. Měřil 121 cm (+3,5 SDS), vážil 24 kg (+3,3 SDS), jeho růstová rychlost byla 12,8 cm za poslední rok (+6,1 SDS). Byl proporcionální, měl nápadně vyvinutou muskulaturu, mastnou pleť a akné na čele a kolem nosu. Pubické ochlupení hodnoceno dle Tannera 2–3, axilární nebylo přítomno, penis byl délky 8 cm (…). Podle matky se objevovaly časté erekce. Volum pravého testis byl 2 ml, levého 4–5 ml (…).

Plazmatický testosteron byl zvýšen na pubertální hodnoty (6,5 nmol/l) (…). Sonograficky pravé testis bylo velikosti 14 × 7 mm a mělo normální echotexturu. Levé varle bylo větší než pravé, velikosti asi 20 × 10 mm, v dolních dvou třetinách se zobrazoval okrsek oválného tvaru asi 12 × 6 mm velký, poměrně dobře ohraničený (…).

Při operaci bylo zjištěno, že dolní dvě třetiny zvětšeného levého testis jsou tvořeny jinou tkání, která prosvítala pod tunica albuginea. Po jejím protětí byl v dolní části varlete nalezen proti okolí ohraničený, na řezu homogenní útvar hnědožluté barvy, který utlačoval vlastní tkáň proximálně (…).

Definitivní histologické vyšetření z parafínového bloku ukázalo nádorové ložisko tvořené Leydigovými buňkami. (…)

ČESKO-SLOVENSKÁ PEDIATRIE 1998; 53(5): 288–291.

Co psal náš časopis před 50 lety, v roce 1973

DUFEK M, RÁKOSNÍKOVÁ M. PYRVINIUM SUSPENZE SPOFA – NOVÝ ČESKOSLOVENSKÝ LÉK PROTI ROUPŮM

Enterobius vermicularis je nejčastějším střevním cizopasníkem dětí v našich zemích. Dostupnost vhodného léku je důležitým předpokladem úspěšného boje proti této nákaze. O výborném účinku pyrvinium embonátu – Vanquinu Parke Davis – u enterobiózy jsme referovali v roce 1965. V tomto sdělení potvrzujeme na klinickém materiálu výsledky dosažené u enterobiózy Ašmerou a spol. v kolektivech mateřských škol s naším preparátem Pyrvinium suspenze Spofa, který do výroby zavedl n. p. Galena. Účinnost a snášenlivost našeho léku srovnáváme s Vanquinem Parke Davis.

K sledování a léčbě jsme vybrali děti s masivnější nákazou, při níž opouštělo anální otvor každý den několik samiček Enterobius vermicularis. Děti měly vesměs svědění konečníku. Nákazy byly zjištěny při vyšetření před odjezdem do zahraničí nebo po návratu z tropů a subtropů.

Během prvních tří čtvrtin roku 1972 jsme sledovali celkem 187 československých dětí ve věku od 4 do 14 let, u nichž byla před léčbou provedena zhruba v týdenních intervalech 3 vyšetření na enterobiózu lepicí páskou (ojediněle také Schüffnerovou tyčinkou). (…)

První skupinu tvořilo 108 dětí, které dostaly Pyrvinium suspenzi Spofa, druhé a třetí skupině jsme pro srovnání podali Vanquin Parke Davis. (…)

Během parazitologických kontrol po léčbě bylo v první skupině trvale negativních 97 dětí (91,5 %), ve druhé skupině 36 (85,7 %) a ve třetí skupině 37 dětí (94,9 %). Vedlejší účinky zažívacího rázu byly ve všech skupinách lehké a přechodné, jen ojediněle děti zvracely. (…)

Československý preparát se účinností vyrovnal Vanquinu Parke Davis.

ČESKOSLOVENSKÁ PEDIATRIE 1973; 28(5): 264–265.


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#