#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vážení kolegové, přátelé, pediatři z primární péče, z regionálních nemocnic i z klinik,


Published in: Čes-slov Pediat 2022; 77 (Supplementum 3): 4.
Category: Editorial

otevíráte další monotematické supplementum Česko- slovenské pediatrie. Tentokrát je věnováno aktuálním tématům dětské endokrinologie.

Ti z nás, kteří pracují v primární péči v pozici registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost (PLDD), mají za úkol dlouhodobě sledovat růst a vývoj našich registrovaných dětí a dospívajících. V tomto nelehkém úkolu nám pomáhá medicínská zkušenost a znalosti fyziologického růstu a vývoje. Využíváme také jednoduché pomůcky, mezi které patří v první řadě percentilové grafy tělesné výšky a indexu tělesné hmotnosti. Díky tomu mezi mnoha zdravými dětmi nalézáme včas ty, které se od ostatních odlišují. Tento úkol je o to složitější, že poruchy růstu a vývoje „nebolí“ a zpravidla nemají akutní klinické příznaky. Přesto na jejich včasném rozpoznání záleží, jak také ukazují jednotlivé texty v tomto supplementu.

Často zvažujeme, které odchylky můžeme sledovat a řešit sami v naší ordinaci a v kterých situacích požádáme o spolupráci dětského endokrinologa. Klíčové informace by měly být shromážděny v naší dokumentaci registrujícího lékaře. Kvalifikovaný praktický lékař pro děti a dorost má být rodičům pomocníkem a rádcem i v otázkách růstu a vývoje a v případě potřeby průvodcem v celém systému zdravotní péče. Celou řadu situací posoudíme na základě pečlivého vyšetření a zvážení anamnestických informací nejlépe sami a kapacitu specializovaných ordinací ponecháme k řešení komplikovaných a závažných případů. Současně ale víme, že zbytečný odklad správné diagnózy může dítěti způsobit celoživotní handicap – a v krajním případě ohrozit i jeho život. V současné době jsou mnohé z poruch růstu a vývoje řešitelné cílenou terapií, zdravotním následkům lze tedy v mnoha případech účinně předejít.

Pro spolupráci PLDD a dětského endokrinologa je nezbytná vzájemná informovanost, domluva o možných vyšetřeních, která lze provést ještě před odesláním dítěte na specializované vyšetření, a sdílení takto získaných výsledků. V tomto supplementu se společně seznámíme s novými pohledy na pohlavní zrání, a to včetně významného období tzv. minipuberty. Následují dva články o diagnostickém významu nadměrného růstu u fétu, novorozence, dítěte i dospívajícího. Další bohatě dokumentovaný text nás provede neobvyklými závažnými příčinami dětské obezity, které se mohou skrývat za diagnózou obezity prosté. Klíčové je také sdělení o narůstajícím počtu dospívajících, kteří nejsou spokojeni se svým rodem, resp. pohlavím. Novým možnostem léčby se věnuje text o dlouhodobě působícím růstovém hormonu.

V závěru supplementa společně pohlédneme do minulosti – tentokrát do historie známé pražské lokality Hagibor, kde po mnoha turbulentních peripetiích více než 50 let sídlila Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Tam se psala část historie české pediatrie i dětské endokrinologie.

Pevné zdraví v podzimní sezoně a poté příjemný advent a celý závěr letošního roku vám přejí

Hana Cabrnochová a Jan Lebl


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#