#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jubileum profesora MUDr. Jana Kiliana, DrSc.


Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 124, 2024, 2, s. 35
Category: Information

V květnu letošního roku oslavila životní jubileum jedna z nejvýznamnějších osobností českého zubního lékařství

– prof. MUDr. Jan Kilian, DrSc. S radostí a pokorou jsem přijala příležitost napsat za celou Stomatologickou kliniku v Plzni a Českou společnost pro dětskou stomatologii laudatio panu profesorovi, kterého všichni obdivujeme za jeho lidské kvality, vykonanou vědeckou a pedagogickou práci, krásný přístup k dětským pacientům a mladším kolegům a v neposlední řadě za široké znalosti nejen ze zubního lékařství, ale také z forenzní medicíny, antropologie a historie.

Bylo mi velkou ctí, že jsem mohla pod vedením pana profesora pracovat, učit se od něho a podílet se na jeho výzkumu a publikacích. Upřímně za to děkuji.

Život pana profesora je těsně spojený se Stomatologickou klinikou Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Plzni, kde pracoval od roku 1964. Hlavním odborným zájmem pana profesora byla dětská stomatologie, forenzní stomatologie a antropologie. Úzce spolupracoval s významným antropologem prof. Emanuelem Vlčkem na antropologicko-lékařském výzkumu historických osobností. Profesor MUDr. Jan Kilian, DrSc., obhájil celou řadu výzkumných úkolů, získal ocenění za publikované práce a monografie. Během svého působení na Stomatologické klinice v Plzni pan profesor přednášel dětské zubní lékařství, preventivní zubní lékařství, forenzní stomatologii a stomatologii pro studenty všeobecného směru v českém i anglickém jazyce. Jeho přednášky měly vždy vysokou odbornou úroveň, byly přehledné, precizně připravené a pro studenty dobře srozumitelné. Během celého profesního života pan profesor předával studentům a mladším kolegům nejen odborné znalosti, ale také lásku k oboru, a byl jim i rádcem v těžkých životních situacích.

Prof. MUDr. Jan Kilian, DrSc., byl zakládajícím členem Pedostomatologické sekce Stomatologické společnosti ČLS JEP, dlouholetým členem výboru této sekce a v letech 1982–1990 jejím předsedou. Po založení České společnosti pro dětskou stomatologii se aktivně podílel na činnosti společnosti a svými přednáškami obohacoval odborné akce, které společnost organizovala.

Na Lékařské fakultě v Plzni v letech 1990–1997 pan profesor vykonával funkci proděkana pro stomatologický směr, kulturní a sociální záležitosti a statutárního zástupce děkana. V letech 1997–2000 byl přednostou Stomatologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni.

Pan profesor Kilian obdržel mnoho ocenění a vyznamenání od Univerzity Karlovy, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Stomatologické společnosti, Lékařské fakulty v Plzni a města Plzně. Od České stomatologické komory obdržel v roce 2005 čestný titul Osobnost české stomatologie.

Ani v současné době pan profesor Kilian nezahálí, je emeritním profesorem na Stomatologické klinice v Plzni a neúnavně se věnuje publikační činnosti. Zaměřuje se na historii kliniky a odborné pedostomatologické společnosti. Publikoval svoje vzpomínky na dlouholeté působení v oboru, na významné osobnosti a na svůj život spjatý se Stomatologickou klinikou v Plzni a Lékařskou fakultou. 

Vážený pane profesore, nesmírně si vážíme toho, že jsme s Vámi mohli pracovat na Stomatologické klinice v Plzni a učit se od Vás. Za všechnu vykonanou práci pro dětské pacienty, dětskou stomatologii, pregraduální i postgraduální studenty, odbornou společnost, pro kliniku a fakultu Vám z celého srdce děkujeme a přejeme Vám zdraví, pohodu a optimismus.

 

Za kolektiv
Stomatologické kliniky v Plzni
a za výbor České společnosti pro dětskou stomatologii
prof. MUDr. Vlasta Merglová, CSc.


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#