#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Znalosti učitelů základních škol o problematice první pomoci při luxacích zubů


Authors: V. Tzigkounakis;  K. Zikmundová;  V. Merglová
Authors‘ workplace: Ústav sociálního lékařství LF UK, Plzeň vedoucí doc. MUDr. H. Zavázalová, CSc. ;  Stomatologická klinika LF UK a FN Plzeň přednosta doc. MUDr. A. Zicha, CSc.
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 106, 2006, 3, s. 88-92

Overview

Cílem studie bylo zhodnotit úroveň znalostí učitelů ZŠ v Plzni o problematice poskytování první pomoci při nejzávažnějším úrazu stálých zubů – vyražení zubu z lůžka (luxaci, avulzi). Pro tyto účely jsme vyhotovili dotazník obsahující 9 otázek a dopis informující o záměrech studie. Při odpovědích mohli učitelé vybírat ze 2 až 7 možností a označit i více odpovědí. Náhodně jsme vybrali 9 základních škol v Plzni, na které jsme doručili 300 dotazníků. Vyplněných dotazníků se nám vrátilo 223 (74,3 %). 70 % dotázaných učitelů uvedlo, že nikdy nebyli informováni o problematice poskytování první pomoci při úrazech zubů. V praxi se s vyražením stálého zubu setkalo 20 % učitelů, kteří uvedli jako nejčastější příčinu úrazu sportovní aktivity dětí. Za správný postup v případě luxace stálého zubu považuje většina učitelů (82,5 % ) okamžitý odvoz dítěte k zubnímu lékaři a informování rodičů. Největší nedostatky ( 93,6 % chybných odpovědí) jsme zaznamenali ve znalostech o správném zacházení s luxovaným zubem a vhodném transportním médiu.

Úroveň znalostí učitelů základních škol o problematice poskytnutí první pomoci při vyražení stálého zubu není podle našich zjištění dostatečná. Považovali bychom za velice vhodné učitele s touto problematikou stručným a srozumitelným způsobem seznámit.

Klíčová slova:
luxace zubu – znalosti – učitel – první pomoc


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine

Article was published in

Czech Dental Journal

Issue 3

2006 Issue 3

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#