#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naše zkušenosti s artroskopií temporomandibulárního kloubu


Authors: Š. Nátek;  Z. Jirousek
Authors‘ workplace: Hradec Králové přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc. ;  Stomatologická klinika LF UK a FN, odd. maxilofaciální chirurgie
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 106, 2006, 2, s. 49-55

Overview

Artroskopii temporomandibulárního kloubu lze považovat za chirurgickou, minimálně invazivní diagnostickoterapeutickou metodu, která úspěšně překlenuje mezeru mezi konzervativní terapií TMP a chirurgickou intervencí na otevřeném kloubu. Umožňuje přímé vizuální zhodnocení intraartikulárních struktur horní kloubní štěrbiny, polohy disku a jeho pohybu v tekutém médiu s možností přímého terapeutického zásahu. Pokládáme ji za metodu volby v případech, kde přes korektní stanovení sekundární diagnózy a intenzivní konzervativní terapii dochází k další progresi patologických změn a k pokračování zhoršení subjektivních potíží pacienta.

Autoři ve své práci popisují vlastní zkušenosti s touto metodou. Uvádějí výsledky artroskopického vyšetření na výběrovém souboru pacientů a statistické hodnocení výsledků terapie podle doporučení Americké společnosti orálních a maxilofaciálních chirurgů (AAOMS). Celková úspěšnost artroskopie temporomandibulárního kloubu ve výběrovém souboru pacientů byla 89,4%. Výsledky práce jsou srovnatelné s výsledky zahraničních pracovišť.

Klíčová slova:
temporomandibulární kloub – temporomandibulární poruchy – diskopatie – artroskopie temporomandibulárního kloubu


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#