#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Orální zdraví hemodialyzovaných pacientů s chronickým selháním ledvin


Authors: E. Lenčová;  A. Kalabisová;  M. Ságová;  Z. Broukal;  S. Sulková;  J. Dušková
Authors‘ workplace: Interní oddělení Strahov 1. LF UK a VFN, Praha přednostka prof. MUDr. S. Sulková, DrSc. ;  Výzkumný ústav stomatologický 1. LF UK a VFN, Praha přednostka prof. MUDr. J. Dušková, DrSc.
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 105, 2005, 2, s. 43-45

Overview

Cílem práce bylo posoudit orální zdraví hemodialyzovaných pacientů. Bylo vyšetřeno 64 osob v průměrném věku 63,5 let. Byly stanoveny ukazatele KPEZ, CPITN a potřeba ošetření. Výsledky byly porovnány s daty stejně starých jedinců z celostátního průzkumu stavu chrupu a parodontu [1] z roku 2002.

Vlastní zuby mělo 74,9 % pacientů. Průměrný počet zubů s neošetřeným kazem (K) na osobu byl 2,26 zubů ošetřených výplní nebo korunkou (P) 7,97 a extrahovaných zubů (E) 15,65. Celkem 54,5 % osob potřebovalo ošetření zubů s kazem. CPITN bylo hodnotitelné u 60 % osob, z toho v 64,82 % bylo nalezeno postižení parodontu (pouze skóre 1–3).

U dialyzovaných pacientů byla zjištěna signifikantně vyšší prevalence bezzubosti, vyšší průměrný počet K zubů a nižší prevalence zánětlivé složky onemocnění parodontu (P<0,05). Pacienti s autoimunitními nefropatiemi měli nejvyšší průměrný počet vlastních zubů a nejnižší počet E zubů.

Klíčová slova:
orální zdraví – stav chrupu – onemocnění parodontu – chronické selhání ledvin – dialýza


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#