#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Frekvence a závažnost poranění obličeje u cyklistů Srovnávací studie z let 1980–1982 a 2000–2002


Authors: J. Šimek;  J. Pazdera;  P. Tvrdý
Authors‘ workplace: Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie LF UP a FN, Olomouc přednosta prof. MUDr. J. Pazdera, CSc.
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 105, 2005, 2, s. 57-60

Overview

Autoři analyzují zdravotnickou dokumentaci pacientů, hospitalizovaných a léčených na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie LF UP a FN v Olomouci v letech 1980–1982 a 2000–2002. V tříletém období na začátku 80. let bylo na klinice léčeno 32 zraněných cyklistů, o dvacet let později již 112, což je 3,5krát více. K většině úrazů došlo v letních měsících, o víkendech a ve večerních hodinách. Průměrné stáří poraněných se zvýšilo během dvaceti let z 33,3 na 37,3 roku. Zvýšila se i závažnost obličejových poranění. Vedle poranění měkkých tkání byly nejčastějšími traumaty obličejového skeletu zlomeniny mandibulárních kondylů.

Za hlavní příčiny vzestupného trendu obličejových úrazů cyklistů považují nedokonalou techniku jízdy na kole, absenci ochranných pomůcek pasivní bezpečnosti, zvýšenou hustotu silničního provozu, neopatrnost a často i bezohlednost jeho účastníků.

Klíčová slova:
úraz u cyklistů – cyklistická helma – prevence


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#