Nárůst obsahu flavonoidů v in vitro kulturách Scutellaria baicalensis Georgii po přidání skořičnanu sodného
Authors:
J. Martin; J. Dušek
Authors‘ workplace:
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department
of Pharmacognosy
Published in:
Čes. slov. Farm., 2007; 56, 280-283
Category:
Original Articles
Overview
Za jednu z možností, jak získávat sekundární metabolity rostlin, je považována produkce pomocí in vitro kultur. V těchto kulturách však bývá biosyntéza těchto látek často nedostatečná, nebo je potlačena úplně. Ke zvýšení produkce sekundárních metabolitů se používá řada metod, jako jsou například optimalizace kultivačního média, elicitace, genetická manipulace, a také přidávání prekurzorů do média. V této studii byl zkoumán vliv pěti prekurzorů na množství baicalinu a baicaleinu v suspenzních a kalusových kulturách šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis Georgii). Výsledky ukazují, že zejména skořican sodný v koncentraci 5 mg.l⁻¹ a kyselina skořicová (1 mg.l⁻¹) významně zvyšují obsah obou flavonoidů. Přídavek L-fenylalaninu, kyseliny malonové a malonanu sodného nemělo vliv na množství flavonoidů ani na růst kultur.
Klíčová slova:
Scutellaria – šišák – prekurzor – skořican sodný – kyselina skořicová – in vitro kultury
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2007 Issue 6
Most read in this issue
- Zkušenosti s ciclesonidem u dospělých pacientů s lehkou formou astma bronchiale
- Fyziologie a farmakologie kyseliny hyaluronové
- Oxycelulosa – celulosový derivát s potenciálem účinné i pomocné látky
- Studium vlastností tablet ze směsných suchých pojiv složených z α-laktosy monohydrátu a různých typů celulosy