Testování antidiabetického a antioxidačního účinku flavonoidu osajinu v experimentu
Authors:
J. Fráňová 1; M. Pavlík 2
Authors‘ workplace:
Fakultní nemocnice Brno, Dětská nemocnice, II. dětská klinika
1; Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně, Anesteziologicko–resuscitační klinika
2
Published in:
Čes. slov. Farm., 2007; 56, 200-204
Category:
Original Articles
Overview
Záměrem pilotní studie bylo sledovat antidiabetický a antioxidační efekt osajinu u alloxanového diabetu v experimentu in vivo. Zvířata byla metodou náhodného výběru rozdělena do 2 skupin (n=7). Skupině léčené byl podáván osajin v dávce 10 mg/kg v 0,5% roztoku Avicelu perorálně 1× denně, skupině placebo byl podáván pouze roztok Avicelu. Poslední skupina byla intaktní (bez zákroku a bez medikace). U zvířat byly stanoveny vybrané laboratorní parametry (glukosa, urea a cholesterol v séru, ztráty glukosy a bílkovin močí), diuréza, antioxidační enzymy (superoxiddismutasa, glutathionperoxidasa), celková antioxidační kapacita a hladina malondialdehydu, a to na konci experimentu. Byly odebrány vzorky ledvinné tkáně a pankreatu pro histopatologické vyšetření. Byl zjištěn statisticky významný vzestup (p≤0,05) katalytické aktivity glutathionparoxidasy a celkové antioxidační kapacity (p≤0,01) u léčené skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Dále byl zjištěn statisticky významný pokles hladiny malondialdehydu (p≤0,01) u léčené skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Superoxiddismutasa nevykázala signifikantní změny. Byl zjištěn statisticky vysoce významný pokles (p≤0,01) diurézy, glykosurie a ztrát bílkovin močí u léčené skupiny ve srovnání se skupinou placebo. Hodnoty cholesterolu a urey vykázaly nesignifikantní změny. Výsledky biochemického vyšetření ukazují na antidiabetický a antioxidační efekt osajinu. Histopatologické nálezy s těmito výsledky korelují pouze částečně.
Klíčová slova:
osajin – diabetes mellitus – antioxidanty
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2007 Issue 4
Most read in this issue
- Interakce potravin a potravních doplňků s cytochromy P450 – hlavními enzymy metabolizmu léčiv
- Napäťovo riadené vápnikové kanály: štruktúra, charakteristika a terminológia
- Využitie polymérov s molekulovými odtlačkami v analytickej a farmaceutickej chémii
- Vliv typu polymerové disperze na uvolňování diklofenaku sodné soli z obalených pelet