#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studium vlastností tablet ze směsí přímo lisovatelného škrobu a přímo lisovatelného laktitolu


Authors: J. Mužíková;  J. Vajglová
Authors‘ workplace: Hradec Králové, Czech Republic ;  Department of Pharmaceutical Technology, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in
Published in: Čes. slov. Farm., 2007; 56, 183-189
Category: Original Articles

Overview

Práce se zabývá hodnocením výlisků ze směsí přímo lisovatelného škrobu Starch 1500 a přímo lisovatelného laktitolu Lacty-Tabu v poměru 3:1 a 1:1. Studovala se pevnost tablet v tahu a doba rozpadu v závislosti na lisovací síle, přídavku dvojí koncentrace stearylfumarátu sodného (Pruvu) jako mazadla a 50% obsahu modelové účinné látky kyseliny acetylsalicylové. Pevnost tablet rostla s lisovací silou, vlivem Pruvu se snížila u obou směsí. Výlisky ze směsi suchých pojiv v poměru 1:1 bez mazadla byly nejpevnější, po přídavku mazadla nebyl u této směsi statisticky významný rozdíl mezi zásahem 0,5 a 1% koncentrace Pruvu do pevnosti. Doba rozpadu rostla s lisovací silou, u výlisků s 1% Pruvu byla v případě směsi Starch 1500 a laktitol 3:1 nejkratší, v případě směsi 1:1 byla Adresa pro nejdelší. Výlisky s kyselinou acetylsalicylovou byly pevnější v případě směsi suchých pojiv v poměru 1:1, pevnost klesala s rostoucí koncentrací Pruvu. Tablety z této směsi měly také delší dobu rozpadu, která rostla s rostoucí koncentrací Pruvu.

Klíčová slova:
Starch 1500® - Lacty®-Tab – stearylfumarát sodný – kyselina acetylsalicylová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu


Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#