MĚKKÉ ŽELATINOVÉ TOBOLKY, JEJICHVÝROBA A HODNOCENÍ
:
J. Kolčák; M. Stuchlík; M. Rabišková 1
:
IVAX-CR, Opava-Komárov, 1Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno
:
Čes. slov. Farm., 2003; , 4-11
:
Měkké želatinové tobolky jsou lékovou formou vhodnou zejména pro aplikaci citlivých a technologickyproblémových léčiv, maskují nepříjemnou chuť nebo zápach léčiva, barevné kombinace zvyšujíbezpečnost terapie vyloučením záměn. Jejich výroba je náročná, závisí na kvalitě želatiny a želatinovéhmoty pro stěnu tobolek, na vlastnostech náplně, na vzájemných interakcích mezi náplnía stěnou a na speciálním „know-how“, které je bezpodmínečným předpokladem úspěšné výroby tétolékové formy. Vysoké výrobní náklady vedou ze strany výrobců k maximální racionalizaci všechvýrobních kroků. Článek je přehledem charakterizujícím měkké želatinové tobolky, jejich výrobnípostupy a hodnocení jakosti.
Klíčová slova:
měkké želatinové tobolky – náplň tobolky – stěna tobolky – výrobní postupy –hodnocení – biologická dostupnost léčiva
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2003 Issue 1
Most read in this issue
- Soft Gelatin Capsules, Their Manufacture and Evaluation
- Therapeutic and Toxicological Aspects of Biological Activity of Saint-John’s-wort(Hypericum perforatum)
- Seasonal Variation in the Haemolytic Activity of the Capitula of Bellis perennis L.
- Dissolution of Nimodipine in Aqueous Solutions of Hydroxyethyl-β-cyclodextrin and theSurvey of Nimodipine Solubilization with Cyclodextrins