#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické výsledky korekce afakie sekundární implantací na duhovku fixované předněkomorové čočky


: V. Lorencová;  P. Rozsíval;  J. Urminský
: Oční klinika LFUK a FN, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc.
: Čes. a slov. Oftal., 63, 2007, No. 4, p. 285-291

Autoři referují o výsledcích sekundární implantace předněkomorové nitrooční čočky (PKIOL) Artisan® Aphakia. Tyto speciálně konstruované iris claw čočky fixované na duhovku pro korekci afakie jsme na Oční klinice v Hradci Králové implantovali v 51 případech (51 očí, 48 pacientů) v období od srpna 2002 do května 2005. Nejčastější indikací bylo ve 33 % předchozí trauma s poškozením čočky a následnou pooperační afakií. Druhou nejčastější příčinou použití PKIOL byla ve 29 % nepřítomnost čočky po operacích zadního segmentu pro amoci sítnice. V 18 % vznikla afakie jako následek komplikované intrakapsulární nebo extrakapsulární extrakce čočky. Dalšími indikacemi v souboru (20 %) s implantovanou PKIOL jsou pacienti se subluxovanou vlastní čočkou u Marfanova syndromu, po operaci zadního segmentu pro hemoftalmus s primární extrakcí katarakty bez implantace IOL, po luxaci umělé nitrooční čočky nebo čočkových hmot jako primární komplikaci po operaci katarakty.

Průměrný věk pacientů v době operace byl 59 let (v rozmezí od 8 do 86 let). Největší zastoupení měli muži v 70,6 %. V souboru bylo jedno dítě.

Před operací byla průměrná sférická refrakce +9,8 D ± 2,2 D ( rozmezí od 3 do 15 D), průměrná nekorigovaná zraková ostrost byla 0,05 ± 0,09, nejlépe korigovaná zraková ostrost byla 0,42 ± 0,29. Peroperačně nebyla zaznamenána žádná komplikace. Sledovanými parametry byla zraková ostrost, refrakce, poloha čočky, výskyt komplikací. Průměrná sledovací doba souboru byla 13,0 měsíců (rozmezí od 2 do 30).

Po operaci klesla průměrná sférická refrakce na -0,5 ± 1,62 D. Nekorigovaná zraková ostrost byla 0,27 ± 0,23 a nejlépe korigovaná zraková ostrost 0,43 ± 0,28. Z komplikací jsme zaznamenali ve třech případech sekundární glaukom, ve dvou případech krvácení do přední komory, v pěti případech iritidu a u jednoho oka subluxací čočky.

Klíčová slova:
afakie, sekundární implantace, Artisan Aphakia IOL, předněkomorová čočka


Labels
Ophthalmology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#