#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Korekce astigmatismu použitím čočky Artisan® Phakic Toric


: J. Urminský;  P. Rozsíval;  V. Lorencová;  A. Feuermannová;  I. Němcová
: Oční klinika LF UK a FN, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc.
: Čes. a slov. Oftal., 62, 2006, No. 1, p. 16-26

Implantace nitrooční předněkomorové fakické torické čočky (PTIOL) Artisan® firmy Ophtec představuje jednu z nejmodernějších metod korekce vyššího stupně myopického i hypermetropického astigmatismu.

Autoři referují o výsledcích implantace PTIOL Artisan u 6 pacientů (10 očí). Nejčastější indikací byl hypermetropický astigmatismus u 5 pacientů (8 očí).

U jednoho pacienta byl indikací astigmatismus myopický. Ve sledovaném souboru je převaha mužů (5krát) a pouze l žena. Pacienti byli standardně rozděleni na skupinu s myopickým astigmatismem (1 pacient, 2 oči) a na skupinu s hypermetropickým astigmatismem (5 pacientů, 8 očí). Průměrný věk celého souboru v době operace byl 27,7 ± 2,8 roku (rozmezí 23–38 let) a průměrná sledovací doba byla 13,0 ± 6,9 měsíců (rozmezí 6–22 měsíců). Do souboru nebyli zařazeni pacienti se sledovací dobou kratší než 6 měsíců. Průměrná hodnota předoperační refrakce u hypermetropů byla +4,8 D ± 2,25 D a průměrná hodnota astigmatismu byla -5,15 Dcyl ± 2,82 Dcyl. V jednom případě myopie byla předoperační refrakce obou očí -7,0 D a -3,5 Dcyl.

Požadovaná cílová pooperační refrakce byla emetropie ± 1,0 D. Autoři hodnotí výslednou nekorigovanou a nejlépe korigovanou zrakovou ostrost (NZO, KZO), výslednou pooperační refrakci, výskyt peri- a pooperačních komplikací a změnu hustoty endoteliálních buněk v čase. Průměrná výsledná hodnota pooperační refrakce u pacientů s hypermetropickým astigmatismem byla +0,72 ± 0,93 D a -1,08 ± 0,60 Dcyl. U jediného pacienta s myopickým astigmatismem byla výsledná pooperační refrakce obou očí +0,5 D a -0,5 Dcyl.

Výhodou implantace PTIOL je rychlá pooperační zraková rehabilitace, potenciální reverzibilita zákroku, zachování akomodace, dobrá stabilita pooperační refrakce.

Klíčová slova:
refrakční vada, myopický, hypermetropický astigmatismus, Artisan fakická torická nitrooční čočka


Labels
Ophthalmology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#