#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Authors: prof. MUDr. Roček Miloslav, CSc.
Authors‘ workplace: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol, Praha
Published in: CMP jour., 5, 2023, č. 1, s. 5
Category:

Vážení a milí čtenáři.

Je zde nové číslo našeho oblíbeného časopisu s dalšími aktuálními a atraktivními tématy. Řada jistot v současné době padá, přesto u ischemických cévních mozkových příhod (iCMP) je jistotou zájem o prevenci a super diagnostiku při dokonalé organizaci péče a vynikající léčbě včetně mechanické trombektomie.

První článek v aktuálním vydání se zabývá sekundární prevencí iCMP. Je zřejmé, že zůstává řada klinických situací, které nová nebo aktualizovaná doporučení dále neřeší, případně mají uveřejněná doporučení slabou či nedostatečnou evidenci a také jsou často prezentována pouze jako názor expertní skupiny.

Následuje sdělení o fibrilaci síní (FiS), supraventrikulární arytmii s nekoordinovanou aktivitou síní. V současné době se jedná o nejčastější setrvalou arytmii v dospělé populaci. Vznik FiS je spojen s vzestupem kardiovaskulární i celkové mortality. Fibrilace síní je také jedním z důvodů nárustu nákladů na léčení, To vše je důvodem narůstajícího zájmu o diagnostiku, terapii i prevenci následků této arytmie.

Důležité je myslet rovněž na vzácné příčiny iCMP, které mohou být velmi rozličné a někdy může být jejich určení v konkrétním případě poměrně problematické. Včasné a správné určení příčiny iCMP je přitom zcela zásadním předpokladem pro efektivní a bezpečnou sekundární prevenci. V aktuálním přehledu se autoři věnují méně častým a vzácným příčinám iCMP, jež se vyskytují převážně u mladších pacientů.

Další dva články se zabývají rehabilitací po CMP. Ta by ideálně měla být koordinovaná a komplexně by měla řešit situaci pacienta ze všech úhlů pohledu, protože jedině tak se může zlepšit kvalita jeho života. V prvním článku na toto téma je mimo jiné prezentována kazuistika, která je přesným příkladem toho, jak může dobře zacílený case management u pacienta po CMP zmapovat jeho obtíže a pomocí koordinované a komplexní péče následně nabídnout některá řešení a zlepšit tak kvalitu jeho života.

V posledním článku se autoři věnují virtuální realitě (VR) v rehabilitaci pacientů po CMP, tedy možnostem využití interaktivních simulací vytvořených pomocí počítačového hardwaru a softwaru pro tento účel.

Po prodělané CMP každopádně dochází k podstatnému ovlivnění kvality života. Kromě motorických deficitů se u více než 40 % osob, které CMP přežily, objevují kognitivní poruchy. Obecným cílem neurorehabilitace je tak zlepšení aktivit v běžném životě a zvýšení sociální integrace. K podpoře neuroplasticity je nezbytné včasné zahájení rehabilitace, vysoký počet opakování a vysoká intenzita úkolově specifického tréninku.

Přeji všem čtenářům příjemné čtení s poučením pro život i praxi.

Za redakční radu

Miloslav Roček


Labels
Internal medicine Cardiology Neurosurgery Neurology Radiodiagnostics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#