#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Authors: prof. MUDr. Fínek Jindřich, Ph.D.
Authors‘ workplace: Onkologická a radioterapeutická klinika FN Plzeň
Published in: Klin Onkol 2020; 33(Supplementum 3): 4
Category: Editorial

Hepatocelulární karcinom (HCC) byl ještě před čtvrt stoletím vzácnou malignitou s velmi omezenými léčebnými možnostmi a tristními léčebnými výsledky. Nemocní se počítali na pracovištích v jednotkách za rok, pokud se vůbec podařilo jaterní lézi správně dia­gnostikovat. Převládala léčba symptomatická pokročilých stadií onemocnění, pak lokální způsoby léčby; ze systémové terapie to byl doxorubicin, kterým jsme se snažili změnit nepříznivý průběh chirurgicky neřešitelného onemocnění. Nezdravý životní styl se zvýšeným požíváním alkoholu, obezitou, diabetem jako civilizačními nemocemi a cestování do míst s vysokým rizikem hepatitidy C, posléze pak příchod zahraničních zaměstnanců a dělníků z těchto zemí způsobily, že i v našich podmínkách se stal HCC poměrně běžným onemocněním.

Dia­gnostika a léčba HCC prochází jako u všech onkologických dia­gnóz rychlým rozvojem, rozvíjejí se screeningové programy. Nová data je však třeba podrobovat přísným hodnoticím kritériím. Polovina všech nemocných pochází z Číny, a proto nelze přebírat výsledky a závěry studií z této oblasti automaticky pro naši populaci.

Přední čeští odborníci zabývající se hepatologií, patologickou anatomií, transplantologií, radiodia­gnostikou, chirurgickou léčbou jater a systémovou terapií připravili supplementum představující „state of the art“ v péči o nemocné s HCC. Možná že než zaschne tiskařská čerň na těchto stránkách, objeví se nové postupy a léčebné kombinace. V blízké době očekáváme hlavní posun ve výzkumu genomického profilování nádoru a v testování nových léčebných molekul a postupů v „basket“ studiích, kdy nebude nosnou informací pacientova dia­gnóza, ale genetická informace společná pro několik nádorových skupin. Doufejme, že tato cesta, která si razí již svoji klinickou dráhu u sarkomů, nádorů slinných žláz, nemalobuněčného plicního karcinomu a mnohých dalších, včetně pediatrických nádorů, přinese pozitivní výsledky i u tohoto agresivního onemocnění, kterým HCC nepochybně je.

prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D.

Onkologická a radioterapeutická klinika FN Plzeň


Labels
Paediatric clinical oncology Surgery Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#