#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dilemata volby monitorování krevního oběhu:invazivita vs přesnost?(Možnosti monitorování hemodynamiky během anesteziea v pooperační péči)


Authors: M. Ročeň 1;  P. Vychodil 1;  O. Machalová 2;  K. Cvachovec 2
Authors‘ workplace: KARIP IKEM, Praha, přednosta MUDr. E. Kieslichová 2KAR UK 2. LF a IPVZ Praha, Fakultní nemocnice Motol, Praha, přednosta doc. MUDr. K. Cvachovec, CSc. 1
Published in: Anest. intenziv. Med., , 2003, č. 5, s. 237-241
Category:

Overview

Monitorování hemodynamiky během anestezie a pooperační péče má zajistit včasné rozpoznání a míru poruch krevníhooběhu, hrozící tkáňové hypoxie a umožnit rychlou, účinnou a racionální léčbu.Od 70. let minulého století mohli lékaři sledovat a hodnotit hemodynamiku a kyslíkový transport v různých kritickýchstavech pomocí plicnicového katétru. Rozmach lékařských technologií umožňuje v posledních třech desetiletích odklon odinvazivních metod k metodám méně invazivním a od statického hodnocení klinického stavu k dynamickému hodnocenív reálném čase.V přehledném článku autoři zmiňují nejběžnější invazivní, méně invazivní a neinvazivní metody hemodynamického monitorování.Diskutují o jejich vhodnosti a omezení při využívání.

Klíčová slova:
monitorování hemodynamiky – anestezie – pooperační péče

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#