Zvýšený cholesterol nebolí, může ale zásadně škodit zdraví
Dříve se mu říkalo tichý zabiják, dnes se názory na cholesterol mění. Jaký vliv na organismus opravdu má a čím lze ovlivnit jeho množství v krvi?
Rozdíly v účincích
Cholesterol je látka, ze které vznikají pohlavní hormony nebo kortikoidy. Je důležitý pro tvorbu vitaminu D a žlučových kyselin potřebných pro trávení tuků. Z toho je zřejmé, že se bez něj naše tělo neobejde. Cholesterol je různého typu.
- LDL cholesterol („zlý“) je tím hlavním, který putuje do tkání. Pokud je ho hodně, působí škodlivě a je zásadním rizikovým faktorem vzniku kornatění cév.
- HDL cholesterol („hodný“) vychytává cholesterol z tkání a přenáší ho do jater. Tím čistí krevní řečiště a chrání kardiovaskulární systém.
- VLDL cholesterol obsahuje mnoho triacylglycerolů (TAG), což jsou jednoduché tuky.
Správné hodnoty
Nadbytek LDL, VLDL cholesterolu a TAG je podle současných tvrzení významným rizikovým faktorem vzniku kornatění cév. Pokud se přidají i další negativní vlivy, jako je snížená hladina HDL cholesterolu, zvýšený krevní tlak, kouření, mužské pohlaví a vyšší věk, riziko srdečně-cévních onemocnění se několikanásobně zvyšuje. Optimální je mít hladinu celkového cholesterolu do 5 mmol/l. Z toho pokud možno HDL nad 1 mmol/l, LDL po 2 mmol/l a TAG pod 2 mmol/l. Sledovaným parametrem je také poměr celkového cholesterolu k HDL. Riziko onemocnění se zvyšuje při 5 : 1, proto je lepší, když je tento poměr nižší.
Mějte cholesterol pod kontrolou
Existuje několik zásad, jak udržet optimální poměr cholesterolu v těle.
- Pravidelně cvičte.
- Omezte pití alkoholu a nekuřte.
- Nestresujte se.
- Upravte životosprávu – omezte obiloviny a jednoduchý cukr, konzumujte omega-3 mastné kyseliny. Jako zdroj tuků používejte margaríny a rostlinné oleje, jezte méně tučných uzenin, masa a vnitřností, začleňte do jídelníčku luštěniny.
- Choďte na pravidelné kontroly. Lékař bude monitorovat hladinu cholesterolu v krvi a při trvání nálezu i přes dietní opatření vám může nasadit léky.
Zvýšení celkového cholesterolu v krvi nebolí. Je to ale varovný signál vzniku srdečního onemocnění nebo mozkové mrtvice. Dodržováním správného životního stylu můžete toto riziko výrazně snížit. Pokud však máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, svěřte se praktickému lékaři.
(dzit)
Zdroj: https://www.healthline.com/health/hdl-vs-ldl-cholesterol#modal-close
https://www.svet-zdravi.cz/clanky/cholesterol-zakerny-zabijak
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- Tisícileté topoly, mokří psi, stárnoucí kočky a ospalé octomilky – „jednohubky“ z výzkumu 2024/41
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase