#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah hladin sérového ghrelinu, CRP a interleukinu-6 a aktivity nespecifických střevních zánětů

20. 1. 2015

Ghrelin je lidský hormon, který má vliv na růst organizmu a energetický metabolizmus. Nedávno se ale objevily studie, podle kterých ghrelin ovlivňuje i průběh zánětu a imunitní odpověď. Autoři článku publikovaného nedávno v časopise Hepatogastroenterology se proto zaměřili na vztah sérového ghrelinu, CRP a hladin interleukinu-6 a aktivity choroby u pacientů s nespecifickými střevními záněty.

Ghrelin je lidský hormon, který má vliv na růst organizmu a energetický metabolizmus. Nedávno se ale objevily studie, podle kterých ghrelin ovlivňuje i průběh zánětu a imunitní odpověď. Autoři článku publikovaného nedávno v časopise Hepatogastroenterology se proto zaměřili na vztah sérového ghrelinu, CRP a hladin interleukinu-6 a aktivity choroby u pacientů s nespecifickými střevními záněty.

Do studie autoři zahrnuli 85 pacientů, z toho 52 s ulcerózní kolitidou a 33 s Crohnovou chorobou. Hladiny sérového ghrelinu, CRP a interleukinu-6 byly porovnávány mezi pacienty v remisi a s aktivním onemocněním.

Průměrná hodnota ghrelinu u pacientů s aktivní chorobou byla signifikantně vyšší než u pacientů v remisi (1243 ± 648 pg/ml vs. 466 ± 214 pg/ml, p < 0,001), stejně tak hodnoty CRP byly signifikantně vyšší ve skupině s aktivním onemocněním než ve skupině v remisi.

Při porovnání ceny a dostupnosti jednotlivých vyšetření se nicméně stanovení hodnot CRP i nadále jeví jako nejefektivnější metoda k hodnocení aktivity nespecifických střevních zánětů.

Sérový ghrelin je ale možné k hodnocení slizničního hojení rovněž využít, ideálně ve spojení se stanovením CRP.

(epa)

Zdroj: Cekic C., Arabul M., Alper E., et al. Evaluation of the relationship between serum ghrelin, C-reactive protein and interleukin-6 levels, and disease activity in inflammatory bowel diseases. Hepatogastroenterology. 2014 Jul-Aug; 61 (133): 1196–200.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#