Vláknina v jídelníčku? Při střevních zánětech se jí raději vyhýbejte
Pro naše zdraví je důležitý co nejvyšší příjem vlákniny. Toto však neplatí, pokud trpíte jednou z nemocí ze skupiny takzvaných nespecifických střevních zánětů.
Pro naše zdraví je důležitý co nejvyšší příjem vlákniny. Toto však neplatí, pokud trpíte jednou z nemocí ze skupiny takzvaných nespecifických střevních zánětů. Bývají označované často jako IBD a jde o souhrnný název pro dvě onemocnění trávicí trubice – Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. Jejich příčina je nejasná, a jak název napovídá, způsobují v různé míře zánětlivé postižení zažívacího traktu.
Potíže jsou každodenní
Crohnova nemoc může postihnout celou trávicí trubici od úst až po konečník, nejčastější je však v oblasti tenkého a tlustého střeva. Zánět prostupuje celou stěnu střeva a má chronický charakter se sklony k tvorbě píštělí a zúžení průchodu střevem. Příznaky jsou různorodé – bolesti břicha, průjmy, hubnutí, bolesti kloubů, někdy se projeví až při zneprůchodnění střeva. Ulcerózní kolitida postihuje vždy konečník a různě často i tlusté střevo, přičemž zánětlivě změněná je pouze povrchová vrstva střeva – sliznice. Charakteristické jsou průjmy, krvácení z konečníku a bolestivé nucení na stolici.
S vlákninou opatrně
Prospěšnost stravy s vysokým obsahem vlákniny pro správné fungování zažívání je obecně známá – změkčuje stolici, usnadňuje její průchod a prospívá bakteriální mikroflóře. V období aktivity onemocnění však může konzumace vlákniny zhoršit obtíže pacientů. U nemocných s Crohnovou chorobou, kteří trpí na zúžení střev, je výhodnější menší objem stolice, nemocným s ulcerózní kolitidou zas objemná stolice zhoršuje bolestivé nucení k vyprázdnění. Je proto vhodné při propuknutí příznaků dodržovat dietu s nízkým obsahem vlákniny.
Co jíst a čemu se naopak vyhnout
- Vhodné je zařadit do jídelníčku bílý chléb, kukuřičné lupínky – cornflakes –, těstoviny, bílou rýži, dobře vařenou zeleninu, vařené nebo konzervované ovoce (bez slupek a semínek), ovocné a zeleninové džusy.
- Vyloučit by se mělo celozrnné pečivo a cereálie, hnědá rýže, čočka, cizrna, fazole a obecně luštěniny, ořechy a semínka, neloupané brambory, syrová zelenina, saláty a ovoce, sušené ovoce.
Vláknina je obecně důležitou součástí potravy. Nemocní s IBD v aktivní fázi onemocnění by se naopak měli potravinám s vysokým podílem vlákniny vyhnout. Jíst se doporučuje častěji po malých porcích a potravu je potřeba důkladně rozžvýkat, aby se předešlo ucpání trávicí trubice a dalším komplikacím.
(kov)
Zdroje:
www.crohn.cz
www.nacc.org.uk
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40