Vaření v páře ocení nejen vaše střeva
Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními.
Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními. Musí se například vyhýbat tučným pečeným a smaženým jídlům, naopak správná je úprava pokrmů vařením běžným či v páře a dušením.
Chutné, rychlé, elegantní
Během posledních let se hitem v kuchyních stalo znovuobjevení parních hrnců. Vaření v páře je známé již několik staletí, ale nové přístroje z něho udělaly pohodlnou, rychlou a nesmírně chutnou záležitost. Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty je tento způsob jednou z nejvhodnějších úprav potravin. Lze tak připravovat maso, zeleninu, rýži i těstoviny. V moderních parních hrncích můžeme současně vařit několik různých potravin najednou, čímž se celý proces stává velmi rychlým.
4 důvody pro páru
Pokrmy připravené v páře patří mezi nejchutnější. Ptáte se proč?
- Potraviny nepřijdou do kontaktu s vodou, proto si zachovávají veškerou svoji chuť a dochází k minimálním ztrátám živin.
- Nic se nerozvaří, vše si zachovává svůj tvar a barvu.
- Pokrmy jsou velmi šťavnaté, k jejich přípravě nepotřebujete žádný tuk.
- Parní vaření zjemňuje vlákninu obsaženou v potravinách, která se stává lépe stravitelnou − což je účinek, který ocení právě pacienti s nemocnými střevy, protože jejich strava by měla vlákniny obsahovat co nejméně.
Vaříte správně?
Máte sice moderní nádobí, ale stále si nejste jisti svými postupy? Nabízíme několik tipů pro vaření v parním hrnci:
- Vždy dbejte na to, aby byl v příslušném oddílu parního hrnce dostatek vody. Pokud by se voda zcela vyvařila, může dojít k poškození přístroje.
- Používejte pokličku − umožňuje kolování páry ve varné nádobě, a pokrmy se tak uvaří rychleji.
- Dávejte pozor, když vyjímáte hotové jídlo z hrnce − okolo uniká velmi horká pára a mohli byste se spálit.
- Po uvaření nenechávejte pokrm v parním hrnci − ještě dlouhou dobu vzniká pára, která by mohla pokrm rozvařit a znehodnotit.
Každý z pacientů s nespecifickými střevními záněty má vyzkoušeno, které potraviny mu vyhovují, a které nikoliv. Úprava v páře může být velmi rychlým pomocníkem, který zpříjemní chvíle v kuchyni a zjednoduší přípravu pokrmů. I při dietě se tak mohou pacienti stravovat velmi chutně a nápaditě.
(vesa)
Zdroj: zeng.hubpages.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40