Trápí vás střeva? Přesto se nebojte ozvláštnit sváteční tabuli
Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích.
Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích. Ovšem při troše kreativity nemusí mít pocit, že o něco přicházejí. Pro inspiraci uvádíme pár jednoduchých receptů.
Krevetový předkrm
Na 4 porce potřebujeme:
- kousek másla,
- 3 pórky,
- 12 stroužků česneku,
- petrželku, trochu necháme na ozdobení,
- sůl,
- pepř,
- 1 a půl skleničky suchého sherry,
- 1 kilo středních až velkých krevet,
- 2 červené sladké papriky.
Rozpustíme máslo na pánvi, osmahneme nakrájený pórek a česnek. Přidáme petrželku, sůl, pepř a sherry. Po dvou minutách odstavíme. Na jinou pánev odlijeme malé množství vyrobené směsi. Postupně po dávkách osmahneme krevety a přidáváme další máslovou směs dle potřeby. Rozložíme hotové krevety na talíř. Orestujeme ještě červenou papriku se zbytkem máslové směsi a krevety polijeme. Zdobíme petrželkou.
Masové kuličky s hroznovým džemem
Ingredience:
- 1 a půl hrnku chilli omáčky,
- 1 hrnek hroznového džemu,
- 1 až 3 lžičky dijonské hořčice,
- půl kila jehněčího nebo hovězího masa,
- 1 vejce,
- 3 lžičky strouhanky,
- půl lžičky soli.
Smícháme chilli omáčku, džem a hořčici v rendlíku, dobře promícháme a vaříme během přípravy kuliček na pečení. Ze zbylých surovin vyrobíme směs, dobře promícháme a vytvarujeme 30 kuliček. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Poté kuličky nasypeme do omáčky, promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 5 až 7 minut.
Vaječný likér bez pocitu viny
Na výborný a přitom nízkotučný likér je potřeba:
- ¾ hrnku cukru,
- ¼ lžičky mleté skořice,
- ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
- 1 vejce,
- 4 vaječné bílky,
- 1 a půl hrnku nízkotučného mléka,
- 1 a půl hrnku polotučného mléka,
- 1 a půl lžičky vanilkového aroma,
- ¼ hrnku rumu nebo brandy (možné nahradit rumovým aroma).
Smícháme cukr, skořici a část muškátového oříšku ve velké míse. Přidáme vajíčko a vaječné bílky a rozmixujeme mixérem (3 až 4 minuty). Na mírném ohni ohřejeme nízkotučné mléko. Do horkého mléka postupně vmícháme rozmixovanou vaječnou směs. Za stálého míchání ohříváme směs, dokud mírně nezhoustne. Přidáme vanilkové aroma a odstavíme z plotny. Poté, co směs trochu zchladne, přidáme polotučné mléko. Přikryjeme a dáme vychladnout do ledničky. Před konzumací lze přidat rum nebo brandy. Zdobíme čerstvě nastrouhaným oříškem. Protože se na přípravu používá pouze 1 žloutek, může výsledný nápoj vypadat poněkud bledě. Chcete-li docílit žlutavé barvy, přidejte pár kapek potravinářského barviva.
Dobrou chuť!
(blš)
Zdroj: ibdcrohns.about.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul