Sedm důvodů, proč vařit v páře
Myslíte si, že neexistuje způsob, jak připravovat jídlo zároveň chutně, zdravě, levně a jednoduše? My jsme ho pro vás našli!
Vaření v páře nebo, jak my Češi říkáme, napařování, je moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Proč byste ho měli v kuchyni vyzkoušet i vy?
1. Zachová strukturu a chuť potravin
- Bojíte se, že jídlo vařené v páře bude chutnat fádně? Opak je pravdou! Pára uchová přirozenou chuť surovin a vy brzy zjistíte, že pokrmy chutnají skvěle a vyžadují mnohem méně soli. Zároveň pára lépe udrží vzhled a strukturu jídla. Rozvařená, bledá a kašovitá zelenina se ve vaší kuchyni stane minulostí.
2. Neničí vitaminy ani minerály
- Brokolice připravená v páře si uchová 81 % vitaminu C; po vaření ve vodě je to jen 30 %. Při vaření se totiž vitaminy a minerály vyplavují do vody, při pečení a smažení je zase ničí velmi vysoká teplota. A totéž se děje i s drahocennými antioxidanty v zelenině obsaženými. Chcete-li jídlo bohaté na všechny tyto látky, máte v podstatě dvě možnosti: buď je snězte syrové, nebo napařujte.
3. Nevyžaduje olej
- Olej dodává jídlu zbytečné kalorie, přepálený při vysokých teplotách navíc obsahuje rakovinotvorné látky. Při vaření v páře se obejdete bez něj. A pak je samozřejmě jen na vás, jestli si hotový pokrm na talíři vylepšíte pár kapkami zdravého, extrapanenského olivového oleje.
4. Uvaříte tak skoro všechno
- V kuchařkách našich babiček bývá tenhle kulinářský trik spojován nanejvýš s ohříváním knedlíků. Přitom se v horké páře dá připravit téměř vše – od kuřecího a rybího masa přes přílohu v podobě brambor, rýže nebo luštěnin až po zeleninovou oblohu a ovocný dezert.
5. Není složité ani zdlouhavé
- Nejste zrovna rozený šéfkuchař a nechcete u sporáku trávit dlouhé hodiny? Pak je pára to, co hledáte. Stačí jen jídlo omýt, nakrájet, vložit a podlít vodou a hlídat čas. Potom postačí lehký dotek soli, koření, olivového oleje nebo sójové omáčky… Během pár desítek minut je pořádné, pestré teplé jídlo na světě.
6. Usnadní úklid po vaření
- Protože vaříte jen nad vodou, udržuje parní vaření vaši kuchyň v čistotě. Na zápach oleje, připálené pánve a umaštěné sporáky můžete zapomenout.
7. Nemusí být drahé
- A jak tedy vlastně napařovat? Na první experimenty s napařováním vám postačí kovový napařovací vějířek, jaký používáme na knedlíky, a hrnec s pokličkou. Jestliže vám vaření v páře učaruje, v obchodech najdete také širokou nabídku parních hrnců. Ty umožňují vařit zároveň v několika patrech, přesně regulovat teplotu, čas, … Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena. Jakousi střední cestou pak jsou speciální napařovací nádoby s dvojitým dnem, které se kromě nerezu vyrábějí například i z praktického kuchyňského silikonu.
(luko)
Zdroje:
www.healthyfoodcorner.com/6-benefits-of-steam-cooking/
www.practo.com/healthfeed/benefits-of-steamed-food-28961/post
edition.cnn.com/2016/05/05/health/healthy-vegetable-cooking/index.html
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- Tisícileté topoly, mokří psi, stárnoucí kočky a ospalé octomilky – „jednohubky“ z výzkumu 2024/41
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase