Při Crohnově nemoci doplňujte chybějící kalorie
Crohnova choroba mluví do složení jídelníčku asi více než kterékoliv jiné onemocnění. Čemu se při jeho tvorbě vyhnout a co by mohlo být vhodné k vyzkoušení, to prozradí následující řádky.
Crohnova choroba mluví do složení jídelníčku asi více než kterékoliv jiné onemocnění. Čemu se při jeho tvorbě vyhnout a co by mohlo být vhodné k vyzkoušení, to prozradí následující řádky.
Crohnova choroba patří mezi chronická zánětlivá střevní onemocnění. Zánět způsobuje ztrátu chuti k jídlu nebo rovnou poruchy vstřebávání živin ze střeva. Často tuto nemoc doprovází nesnášenlivost laktózy (mléčnému cukru). Správné složení stravy je základem boje s touto nemocí. Nutné je vyhýbat se potravinám zhoršujícím střevní zánět, a naopak přijímat dostatek živin a energie.
Bez diskuze NE
- Smažená jídla by měli omezovat všichni, nejen nemocní s crohnem.
- Másla, margaríny a oleje nejsou vhodné ani ve smažených pokrmech, ani samostatně.
- Mléčné výrobky mohou škodit hlavně tehdy, když je přidružená nesnášenlivost laktózy.
- Ovoce a zelenina v syrové podobě občas způsobují nadýmání.
- Potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny nepatří do stravy nemocných s Crohnovou chorobou proto, že složení jídelníčku by mělo být co nejjednodušší pro trávení.
- Alkoholu je nutné se vyhýbat. Proč? Jednak může dojít k nepříjemné reakci s léky na crohna, dále způsobuje dehydrataci organismu a v neposlední řadě může negativně ovlivňovat zánět střeva.
- Kofein povzbuzuje činnost střev, což může zhoršit průjmy. Nezapomínejte, že tuto složku obsahuje nejen káva, ale i různé sodovky, limonády a v neposlední řadě též čaj.
Co lze vyzkoušet
- Mandlové mléko má řadu vitamínů, vápník i nemalou energetickou hodnotu.
- Vajíčka jsou základem jídelníčku u nemocných, jde o snadno stravitelné bílkoviny.
- Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která na rozdíl od té nerozpustné nemocným s crohnem prospívá.
- Zeleninové polévky jsou vhodnější než syrová zelenina a obsahují více živin než ta vařená.
- Losos nebo jiné mořské ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
- Tropické ovoce je též povoleno, hlavně papája, avokádo, mango a další.
- Fazolové nebo čočkové pyré jsou výborným zdrojem živin a energie.
- Drůbež je bohatá na proteiny a lehce stravitelná.
- Pečené papriky sice nemusí být vhodné pro všechny, jsou ale velmi výživné.
- Rýže není sice nijak zvlášť kalorická, ale je snadno stravitelná.
- Oříšková másla přinášejí živiny obsažené v oříšcích, ovšem bez zažívacích problémů objevujících se při pojídání celých plodů.
Nejvhodnější způsob, jak si sestavit vlastní jídelníček, je vést si deník, kam budete zapisovat konzumovaná jídla. Rovněž tak způsob jejich přípravy a případné nepříjemné příznaky, které následovaly. To vše je pak samozřejmě vhodné konzultovat se svým lékařem.
(krot)
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul