#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

7. 4. 2016

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Ženám diabetičkám je jednoznačně doporučováno rodit v porodnici a neriskovat v prostředí domova. Děti těchto matek mohou mít vyšší porodní váhu, což může znamenat obtížnější porod. Proto se vyplatí mít k dispozici kvalitní lékařské zázemí. Je dobré se dopředu informovat, zda v daném zařízení mají zkušenosti s porody matek diabetiček. Ideální je pak vybrat porodnici, která nabízí možnost diabetologické péče během celého těhotenství.

Načasování je důležité

Pro ženy s cukrovkou 1. i 2. typu je dobré rodit nejlépe v časovém rozmezí 37.–38. týdne (+ 6 dní). Je to z důvodů prevence nedostatečného zásobení plodu kyslíkem. To je situace, která může u diabetických matek nastat v pozdějších týdnech těhotenství. Lékař může doporučit vyvolání porodu anebo naplánovat císařský řez.

Řešení bolesti 

Porod u diabetických matek může probíhat  stejně, jako u zdravých žen – tedy klasicky vaginálně nebo císařským řezem. V prvním případě je na místě podání léků zmírňujících bolest, které je ale možné po dohodě s lékaři odmítnout. Císařský řez probíhá v krátké celkové nebo v epidurální anestezii. Při epidurálu je do páteřního kanálu zavedena tenká hadička, kterou jsou podávány léky znecitlivující dolní polovinu těla. Oba typy anestezie jsou možné i u diabetiček. Konkrétní volba je vždy otázkou domluvy mezi rodičkou a lékařem.

Glykémie pod dohledem 

Během celého porodu jsou monitorovány životní funkce dítěte a hladiny glukózy v krvi matky. Diabetičky 1. typu, které užívají inzulinovou pumpu, si ji většinou mohou během porodu ponechat. Pečlivé hlídání hladiny glukózy je důležité, protože při jejím zvýšení v krvi matky dochází i k navýšení glykémie dítěte. To je impulz pro slinivku plodu, aby produkovala více inzulinu. Je-li tohoto hormonu po porodu v krvi dítěte příliš mnoho, může to vést k výrazné hypoglykémii. Kromě zmiňovaného monitorování glykémie většinou proces samotný neprobíhá nijak odlišně od porodu ženy bez diabetu.  

(zzka)

Zdroj:
www.tommys.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#